Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Sudan |
Nuty smakowe | Ananas, Jaśmin |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 1 lutego 2023 |
Począwszy od 1930 roku, Israel Correa i Carmen Rosa Vega przybyli do Valle del Cauca w poszukiwaniu niezamieszkanej ziemi pod założenie farmy, nabywając Potosi. Przez kolejne lata nie było większych zmian w ich sposobie życia, poza założeniem dużej rodziny, co było wówczas kolumbijską tradycją. W następstwie tego i braku siły roboczej dzieci musiały pomagać, wykonując prace rolne. W 1945 roku do istniejącej Typiki wprowadzono trzy różne odmiany; Yellow Bourbon, Red Bourbon i Caturra. Dwoje z jedenaściorga dzieci, Rigoberto i Luis, wykazywało szczególne zainteresowanie produkcją i przetwarzaniem kawy. Postanowili nadać swoim uprawom nowy kierunek, przechodząc pod koniec lat 90-tych na organiczne. Oprócz Potosí nabyto inne gospodarstwo w regionie Trujillo w celu rozszerzenia produkcji ekologicznej, gospodarstwo La Esperanza. W 2007 roku Don Rigoberto miał szansę wydzierżawić i zarządzać plantacją kawy w regionie Boquete w Panamie, zwaną „La Carleida”, a rok później zajął pierwsze miejsce w „Best of Panama”. W tym momencie postanowił sprowadzić nasiona odmiany Geisha do Kolumbii, rozpoczynając nową erę w historii plantacji La Esperanza. Obecnie Café Granja La Esperanza tworzy pięć farm: Cerro Azul, Las Margaritas, La Esperanza, Potosi i Hawaje. Dzięki reputacji producentów kaw, które wygrywają w konkursach, procesy są dopasowywane do odmian w celu uzyskania unikalnych profili smakowych. Mandela to odmiana zrodzona z Cafe Granja, a także z La Esperanza. Ziarna Caturra, które dały najlepsze cechy, zostały skrzyżowane z Timor Hybrid, aby zapewnić pewną odporność na rdzę, przed ponownym skrzyżowaniem z etiopskimi odmianami lokalnymi, takimi jak Sudan Rume, Daleco i Villa Sarchi. Potomstwo z nich zostało następnie wybrane ze względu na najlepsze wyniki i ustabilizowaną odmianę, a powstałe drzewa miały zarówno brązowe, jak i zielone wierzchołki. Proces obróbki: Natural ( Fermentowane przez 48 godzin w silosie w temperaturze 35C, następnie suszone w tunelu przez 15 dni ).