Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Cukier Trzcinowy, Rum, Wino, Wiśnia |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 8 marca 2023 |
Wysoka słodycz z owocowym tłem. To kawa, która w lekkim i soczystym naparze, ma bardzo dużo do zaoferowania. Rodrigo Alberto Pelaez uprawia kawę w Finca Laderas del Tapias od 2000 roku, a od 2014 roku produkuje kawę speciality. Nazwa farmy pochodzi od pobliskiej rzeki Tapias i oznacza „Wzgórze Tapias”. Finca Laderas del Tapias leży na bogatych w składniki odżywcze glebach wulkanicznych w Caldas. Chłodniejsza pogoda i duże wysokości od 1800 do 1900 m n.p.m. tworzą idealny mikroklimat do uprawy słodkich, gęstych wiśni. Pelaez skupia się podnoszeniu jakości swojej kawy poprzez regularne analizy gleby, konsultacje agronomów oraz szkolenia pracowników. Po ręcznym zebraniu wiśnia jest poddawana lekkiej fermentacji przez 48 godzin, a następnie umieszczana w silosach do wyschnięcia. Silosy powoli suszą kawę w temperaturze poniżej 38 stopni Celsjusza przez około 10 dni. Obecnie producenci w Caldas coraz bardziej koncentrują się na produkcji kawy wysokiej jakości, przez co stali się znani i zasłużyli sobie na pieszczotliwą potoczną nazwę „juiciosos” co oznacza „rozsądni/mądrzy”, w tym przypadku pracowici i staranni. Kawa Kolumbia Laderas Del Tapias to ziarna odmiany Caturra poddane naturalnej obróbce, które uzyskały 86 punktów w skali jakości SCA. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.