Palarnia | Hayb |
Cena | 89.0 zł |
Ilość | 200 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Ciudad Bolivar, Antioquia |
Wysokość | 1400 - 2000 m n.p.m. |
Odmiana | Geisha |
Metoda obróbki | Anaerobic 96h (Honey) |
Punktacja Q | 88.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Landrynki, Multiwitamina, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 27 lutego 2023 |
Czy w serii Competition zawsze muszą być fajerwerki, dziwactwa i szaleństwa? Czasami w kawach uwodzi nas elegancja i delikatność, jak w tej Geishy z Kolumbii. Jak przystało na tę odmianę, mamy do czynienia z czymś niezwykle aksamitnym, delikatnym i gładkim. Pomimo obróbki beztlenowej, nie znajdziesz tutaj fermentu, nut przejrzałych owoców czy kombuchy – jest czysta, ale słodsza, niż to przy mytych kawkach bywa! Co do samej farmy – Finca La Colombia jest częścią rodziny Cafe Lumbus, która posiada i prowadzi 5 średnich i dużych gospodarstw w okolicach Ciudad Bolivar w Antioquia. Koncentrują się na produkcji kaw speciality i robią to z dbałością o jakość, środowisko i społeczność. Gospodarstwo ma łącznie 130 ha, ale tylko 65 ha jest wykorzystywane do produkcji kawy. 30 ha to tereny zalesione, a kolejne 40 ha w górnej części gospodarstwa to chroniony rezerwat przyrody dla rodzimych gatunków i źródła wody. Ze źródła wody na tym obszarze korzysta aż 120 rodzin. Gospodarstwo jest nawożone związkami organicznymi, sadzi się tam też rośliny strączkowe obok kawy, aby pomóc w wiązaniu azotu w glebie. To prawdziwa przyjemność pracować z kawą, która powstaje z takiej staranności, to wszystko przekłada się na jej elegancki i zbalansowany profil z dużą ilością słodyczy i owocowych, tropikalnych nut. Bardzo jest tu kulturalnie, ogromnie!