search

Winter Coffee Ethiopia Gora Kone Natural Waga 250G

Winter Coffee Ethiopia Gora Kone Natural Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 45.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Sidamo
Wysokość 1900 - 2050 m n.p.m
Odmiana Mixed Heirloom
Metoda obróbki Natural
Nuty smakowe Czarna Herbata, Daktyl, Herbata, Kakao, Kwiat Pomarańczy, Migdał, Mięta, Pomidor, Rooibos
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i aromaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej washing station Gora Kone. Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni. Kawy z Sidamo słyną z pełnego i bogatego body, pełne nut kwiatowych i cytrusowych. Wyczuwalne smaki to migdał, kwiat pomarańczy, masło oraz czarna herbata. Ziarna wypaliliśmy przede wszystkim z myślą o metodach przelewowych. Doskonale sprawdzi się zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Dripie.

Opinie