Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 45.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Sidamo |
Wysokość | 1900 - 2050 m n.p.m |
Odmiana | Mixed Heirloom |
Metoda obróbki | Natural |
Nuty smakowe | Czarna Herbata, Daktyl, Herbata, Kakao, Kwiat Pomarańczy, Migdał, Mięta, Pomidor, Rooibos |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023 |
Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i aromaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej washing station Gora Kone. Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni. Kawy z Sidamo słyną z pełnego i bogatego body, pełne nut kwiatowych i cytrusowych. Wyczuwalne smaki to migdał, kwiat pomarańczy, masło oraz czarna herbata. Ziarna wypaliliśmy przede wszystkim z myślą o metodach przelewowych. Doskonale sprawdzi się zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Dripie.