search

Kostaryka Don Senel

Kostaryka Don Senel
Palarnia Good Coffee
Cena 53.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kostaryka
Region El Cola Roja, Brunca
Wysokość 1800 m
Odmiana Villa Sarchi
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Banan, Czekolada, Wino
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 18 marca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

W tej kawie - oprócz smaku - lubimy dwie rzeczy. Po pierwsze jest to jedna z naszych ulubionych odmian - Villa Sarchi - która często daje napar o dużej złożoności. Po drugie ziarna pochodzą z Brunca - jednego z najmniej znanych kawowych regionów Kostaryki. Ale najpierw o smaku. W tej kawie wyczujecie dużo owoców tropikalnych, najwięcej cytrusów - są grejpfruty i pomarańcze - i banana, któy daje słodycz i równoważy nuty kwasowe. Do tego sporo rodzynek i winogron i w tle czekolada. Bardzo przyjemna, bezproblemowa kawa zarówno w przelewie jak i w kawiarce czy ekspresie. Don Senel to nazwa stacji obróbki założonej przez Senela Camposa, który ją stworzył, bo chciał mieć większy wpływ na jakość własnej kawy i uzyskać lepsze ceny. Trudno w to uwierzyć, ale w pierwszym roku działania stacji, ręczny "depulper" (maszyna do usuwania miąższu i skórek z owoców arabiki) był zasilany silnikiem od ..... pralki :-) 300 kg kawy, które wtedy wyszły spod jego ręki, okazały się być wysokiej jakości, więc w kolejnym roku Senel Campos pozyskał od okolicznych rolników i poddał obróbce tyle kawy ile fizycznie zdołał. Dzięki temu zarobił wystarczająco by kupić profesjonalne urządzenia, zainwestować w całą stację i kupić pole, na którym chciał zasadzić wybrane odmiany arabiki. Dziś Senel ma dwie działki: Las Huacas i El Cola Roja, które cieszą się żyzną glebą i doskonałym mikroklimatem i na których rosną odmiany Obata i Villa Sarchi. A stacja obróbki ma profesjonalne zaplecze do suszenia kawy - odkryte i zadaszone platformy, nowoczesny sprzęt i procedury pozwalające jeszcze lepiej kontrolować obróbkę, takie jak urządzenia do mierzenia brix i ph. Nasze ziarna po zebraniu zostały przebrane i trafiły na platfomy do suszenia najpierw na 72 godziny, a łącznie suszenie trwało niemal 30 dni. Kiedy poziom wilgotności owoców spadł do 10% trafiły one na dwa miesiące do magazynu, gdzie "odpoczywały", potem usunięto z nich miąższ i skórkę i dopiero wtedy zostały spakowane i przygotowane do eksportu. Brunca to region położony na południu Kostaryki, między graniczącą z nią Panamą, Pacyfikiem i górą Chirripó - najwyższym szczytem kraju. Jego nazwa pochodzi od rdzennego plemienia zamieszkującego ten rejon. Brunca ma najkrószą historię uprawy kawy w Kostaryce. I choć nie może się równać wielkością czy tradycją upraw arabiki z Tarrazu, West Valley, czy Central Valley, to pochodzą stąd bardzo ddbrej jakości ziarna. Na przykład nasze :-)

Opinie