Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Salwador |
Region | El Carmen, Apaneca-Ilamatepec |
Wysokość | 1300 |
Odmiana | Orange Bourbon |
Metoda obróbki | Naturalna (Anaerobic) |
Nuty smakowe | Kakao |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 kwietnia 2023 |
Owocowa i rześka kawa z Salwadoru. Lubimy w niej nuty cytrusów, smak soczystych jabłek i czereśni zrównoważone odrobiną kakao i nutami białego wina. Jest ciekawa także dlatego, że jest to odmiana Orange Bourbon, rzadko spotykana i ceniona przez kawowych smakoszy :-) Kawa pochodzi z farmy El Carmen leżącej w górach Apaneca-Ilamatepec, w samym sercu biologicznego korytarza przebiegającego przez dziewicze i chronione tereny Belize, Gwatemali Salwadoru, Hondurasu, Nikaraguy, Kostaryki, Panamy i Meksyku. Korytarz łączy Amerykę Północną i Południową i stanowi trasę migracji wielu gatunków. W ogromnej większości arabika rośnie tu między dzikimi drzewami, na terenach zalesionych, w cieniu. Jest on potrzebny do tego, by owoce równomiernie dojrzewały. Ale tuż przed porą deszczową drzewa są przycinane, tak by zwiększyć dostęp promieni słonecznych do krzewów kawowca. Farma należy do rodziny Alfaro od ponad stu lat, Fernando jest przedstawicielem czwartego pokolenia swojej rodziny, który zajmuje się kawą. Dziś farma El Carmen to dobrze działające przedsiębiorstwo, w którym dba się o każdy szczegół. Każdy tzw. lot, czyli odrębna część działki, jest skrupulatnie monitorowana od momentu zbioru aż po sprzedaż. Ze względu na specyfikę tej kawy, wypalay ją tylko pod metody przelewowe.