Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 40.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Peru |
Nuty smakowe | Czekolada, Malina, Marakuja, Wino, Winogrono |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 27 lutego 2023 |
Jimmy Marín Ciriaco jest znanym hodowcą kawy w Peru. Jest również bardzo aktywny w sieciach społecznościowych, gdzie opisuje procesy, które przeprowadził, aby wydobyć to, co najlepsze z jego produkcji w ostatnich latach. W 2020 roku znalazł się w gronie 36 producentów, których kawy zakwalifikowały się do finału konkursu, Peru Cup of Excellence, najważniejszego konkursu kaw speciality w kraju, i chciał, podzielić się historią tej kawy produkowanej na farmie o szczególnej nazwie: The Despreciada. Tam na wysokości 1650 m n.p.m. na hektarowej działce sadzi odmiany Caturra, Catuai i Limani. Według słów Jimmy'ego, La Despreciada jest spadkiem po rodzicach Sadler Marín García i Narda Ciriaco Salvatierra, hodowców kawy drugiej generacji. Ojciec, który jest właścicielem Finca Ave Fénix w Santa Herminia Palomar, przekazała mu farmę w 2013 roku, w tym samym roku, w którym rdza kawowa uderzyła z wielką siłą w plantacje kawy w całym Peru. Nazwa La Despreciada pochodzi od tego, że na farmie znajdywała się uprawa odmian Caturra i Catuai, których nikt nie chciał w 2013 roku, bo nie były odporne na rdzę. Wszyscy zaczęli uprawiać Catimor, ale Jimmy zdecydował się pozostać przy tych dwóch odmianach. Regulował cień, robił plany nawożenia, kontrolę fitosanitarną, podsadzanie sadzonek i tym sposobem udało mu się odbudować gospodarstwo. Jimmy ukończył kurs cuppingu, co pomogło mu lepiej zrozumieć procesy i że sposóbem fermentacji można zmieniać aromaty, smaki i właściwości kawy. Od czterech lat zarządza parametrami procesu fermentacji w mytych, naturalnych i honey obróbkach. W 2015 roku odbył również szkolenie z procesów fermentacji w School of Kaldivia w Kolumbii.