search

Peru Finca La Despreciada natural

Peru Finca La Despreciada natural
Palarnia Euro Cafe
Cena 40.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Peru
Nuty smakowe Czekolada, Malina, Marakuja, Wino, Winogrono
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 27 lutego 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Jimmy Marín Ciriaco jest znanym hodowcą kawy w Peru. Jest również bardzo aktywny w sieciach społecznościowych, gdzie opisuje procesy, które przeprowadził, aby wydobyć to, co najlepsze z jego produkcji w ostatnich latach. W 2020 roku znalazł się w gronie 36 producentów, których kawy zakwalifikowały się do finału konkursu, Peru Cup of Excellence, najważniejszego konkursu kaw speciality w kraju, i chciał, podzielić się historią tej kawy produkowanej na farmie o szczególnej nazwie: The Despreciada. Tam na wysokości 1650 m n.p.m. na hektarowej działce sadzi odmiany Caturra, Catuai i Limani. Według słów Jimmy'ego, La Despreciada jest spadkiem po rodzicach Sadler Marín García i Narda Ciriaco Salvatierra, hodowców kawy drugiej generacji. Ojciec, który jest właścicielem Finca Ave Fénix w Santa Herminia Palomar, przekazała mu farmę w 2013 roku, w tym samym roku, w którym rdza kawowa uderzyła z wielką siłą w plantacje kawy w całym Peru. Nazwa La Despreciada pochodzi od tego, że na farmie znajdywała się uprawa odmian Caturra i Catuai, których nikt nie chciał w 2013 roku, bo nie były odporne na rdzę. Wszyscy zaczęli uprawiać Catimor, ale Jimmy zdecydował się pozostać przy tych dwóch odmianach. Regulował cień, robił plany nawożenia, kontrolę fitosanitarną, podsadzanie sadzonek i tym sposobem udało mu się odbudować gospodarstwo. Jimmy ukończył kurs cuppingu, co pomogło mu lepiej zrozumieć procesy i że sposóbem fermentacji można zmieniać aromaty, smaki i właściwości kawy. Od czterech lat zarządza parametrami procesu fermentacji w mytych, naturalnych i honey obróbkach. W 2015 roku odbył również szkolenie z procesów fermentacji w School of Kaldivia w Kolumbii.

Opinie