Palarnia | Hayb |
Cena | 75.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Bensa District, Sidama |
Wysokość | 2000 - 2400 m n.p.m. |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Red Honey (Honey) |
Punktacja Q | 88.0 |
Nuty smakowe | Bergamotka, Czekolada, Earl Grey, Karmel, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna |
Czwarta z kaw, które tworzyły Bombe Box – łączy ich supermoce. Etiopia Bombe w obróbce red honey ma coś z każdej z pozostałych, to piękny mix tego, co mają fajnego do zaoferowania – sporo herbacianych nut z solidnym body i podkręconą słodyczą – trochę klasycznie, a trochę gęściej. Nie zawiedliśmy się na niej nigdy, co roku zamawiamy jedną kawkę z masywu górskiego Bombe, a w tym roku wzięliśmy 4. I to jest jedna z nich – nie taka jak zwykle, bo lubimy zmiany. Zwykle reprezentantem okolic była klasyczna myta Etiopka (choć z dodatkową fermentacją na sucho), tu mamy obróbkę red honey, która do etiopskiej klasyki dorzuca słodyczy. Brzoskwinie, które zwykle mamy w Bombe, są tutaj brzoskwiniową ice tea, tylko słodszą. Brązowy cukier zmienia się w karmel, do tego w profilu pojawia się kojarząca się z earl greyem bergamotka.