search

Birma Hti Ta Maung

Birma Hti Ta Maung
Palarnia Coffee And Sons
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Anaerobic Microbial Coctail Y25
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Owoce Leśne, Rum, Wino
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Bardzo czysta, łagodna kawa speciality obrobiona metodą naturalną bez udziału tlenu. Owocowy charakter, przypominający słodkie i dojrzałe owoce leśne, winogrona i nuty cytrusów. Poddana unikalnej obróbce uzyskała, aż 87 punków w SCA. Hti Ta Maung oprócz uprawy kaw speciality słynie także z produkcji herbaty, pomarańczy oraz awokado. W pierwszym roku zbiorów kawa z Hti Ta Maung została zgłoszona przez Melanie, amerykankę prowadzącą projekt The Fruit Hidden Behind the Leaf wspierający lud Pa-O w produkcji kawy jakości speciality, do Myanmar Coffee Cupping Competition. Kawa wygrała w kategorii obróbki naturalnej, a obecnie ziarna obrabiane są eksperymentalną metodą The Microbial Coctail Y25, będącą tajną recepturą Behind the Leaf Coffee’s. Są to specjalne szczepy fermentacyjne, które wykorzystywane są od tysięcy lat w całej Azji do produkcji wina ryżowego, a teraz również kawy speciality. Fermentacja bez udziału tlenu pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku i aromatu ziaren. Dokładne receptury objęte są tajemnicą projektu The Fruit Hidden Behind the Leaf. Pracownicy organizacji cały czas uczą się w jaki sposób manipulować procesem fermentacji, aby korzystnie i kontrolowanie wpływać na wiśnie kawowe. Ziarna Birma Hti Ta Maung to nowość w kawowym świecie. Drzewka kawowe uprawiane są na wzgórzach w Pinlaung w południowym stanie Shanna, tereny te charakteryzują się żyznymi glebami i są to w większości małe gospodarstwa, w których wiśnie poddawane są tradycyjnej obróbce naturalnej (suszone na słońcu). Birma (Myanmar) stanowi dość nowy kierunek w zakresie produkcji doskonałej jakości kawy. W ciągu zaledwie czterech lat produkcja w tym kraju przeszła z pilotażowego projektu 2,5 tony do 30 ton w roku 2020. Organizacja Behind The Leaf Coffee, która nazywana jest producentem kaw speciality nowej generacji, na przełomie 2015/2016 roku wdrożyła projekt, który miał na celu wdrożenie w tym kraju nowych upraw. Społeczność Pa-O, która z powodu wieloletnich wojen i konfliktów przed laty uciekała w góry dostała szansę na podniesienie jakości swojego życia, dzięki uprawie kawy. Od wielu lat wspólnie, jako grupa etniczna dążą do rozwoju i edukacji swoich dzieci. Obecnie inni mieszkańcy Birmy, a także ludzie na całym świecie postrzegają Pa-O jako piękny, utalentowany i ciężko pracujący naród. Kawa speciality wymaga pracy, wytrwałości i dbałości o szczegóły. Potrzeba eksperymentowania i ciągłego podnoszenia jakości sprawia, że kawa z Birmy rozwija się szybko nie tracąc na jakości. Drzewka kawowe odmian Caturra i Catuai mają idealne warunki do wzrostu, a owoce mają czas aby rozwinąć się i dojrzeć na drzewie. Wiśnie zbierane są ręcznie i przechodzą wielokrotne kontrole jakości, aby zapewnić tylko dojrzałe, najwyższej jakości owoce. Z przyjemnością wypełniamy "lukę" na naszej kawowej mapie świata i jesteśmy pewni, że ziarna z Myanmar zawitają do nas jeszcze nie raz. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Opinie