Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 57.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | A |
Nuty smakowe | Cola, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 lutego 2023 |
Jedyne, pierwsze i ostatnie wydanie tej mieszanki. Nasza pierwsza i najstarsza mieszanka do espresso czyli Ariadna została wymyślona przez Elę, gdy zaczynaliśmy nasze kawowe przygody na poważnie. Niniejsza mieszanka zaś powstała z ziaren pochodzących z kobiecych plantacji z Ugandy i Brazylii. Składa się ze świetnej Brazylii od dwóch plantatorek oraz z ziaren z Ugandy: arabiki z obróbki honey i robusty z obróbki mokrej. Uganda jest wielce ciekawym krajem — podobno tylko kobiety tu pracują. Kiedyś na jakichś kawowych targach na stoisku Ugandy spotkałem same dziewczyny. Bardzo rzetelnie i z ogromnym wdziękiem promowały kawy swojego kraju. Rzec by można, że to znowu specjalna wersja naszej Ariadny: ilość robusty jest tylko nieco mniejsza i wynosi ok 15%. Aromat i ogólny wyraz sensoryczny niniejszej mieszanki jest jednak bardziej dosadny, body jest ogromne, espresso jest bardzo intensywne, mocne, gorzko-czekoladowe. Powinno się sprawdzić w mlecznych kawach lub w słodkim ristretto. Bestseller palarni Mastro Antonio. Mieszanka pomyślana tak, aby mogła dać zadowalające efekty także w przypadku ekspresów domowych. Z założenia skonstruowana jest tak, aby uzyskać minimum kwaskowatości oraz maksimum percepowanej czekolady, słodycz oraz body. Reprezentuje espresso potente: mocne i zdecydowane, ale przy tym gęste i pozbawione szorstkości. Mitologiczna nazwa Ariadna jest ukłonem w stronę pań i śródziemnomorskim skojarzeniem. Od paru lat Ariadna jest bestsellerem naszej palarni. Doskonale sprawdza się w profesjonalnych barach i domowych kawiarenkach. Zawiera 80% świetnych arabik (Brazylia Cerrado, Brazylia Minas Gerais) oraz 20% dobrej robusty. Warto spróbować tej mieszanki, zaparzając ją innymi metodami: moka, aeropress, french press.