Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 45.9 zł |
Ilość | 200 g |
Kraj pochodzenia | Kostaryka |
Wysokość | 1700 m n.p.m. |
Odmiana | Catuai/Caturra |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Ananas, Herbata, Kakao, Mięta, Papaja, Rooibos, Zielona Herbata |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023 |
El Higuerón to… drzewo, które jest przykładem na to, że nie tylko zwierzęta, ale także rośliny potrafią być bezwzględne. Rośnie między innymi drzewami, powoli przejmując ich życie. El Higuerón mieści się w środku plantacji, od którego bierze swoją nazwę, na wysokości około 1700 m n.p.m. Tego rodzaju drzewa zwykle rozciągają swoje korzenie rozsadzając pobliskie skały, tworząc ciekawe kształty. Osiągają zaskakującą wysokość a cień ich konarów obejmuje dziesiątki metrów ziemi. Café Rivense to rodzinna stacja myjąca, założona w 2005 roku autorstwa Regulo Ureña i Isabel Rojas. Wszyscy ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis – są głęboko zaangażowani w prowadzenie firmy i gospodarstwo rolne. Stacja znajduje się w środkowo-południowej części Kostaryki, w mikroregionie o nazwie Chirripó. Ziarna, które dla Was wypaliliśmy należą do odmiany Catuai i Caturra. Naturalny proces suszenia zastosowany w tej partii ziaren wzmacnia nuty owocowe. W naszej Kostaryce możesz wyczuć intensywne nuty papai i ananasa, przełamane słodyczą pierniczków. Kawa zaskoczy Cię także gładkim body. Costa Rica El Higueron to kawa przeznaczona do zaparzania metodami przelewowymi. Doskonale będzie smakować zaparzona w dripperze, Chemex czy French Pressie.