Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 40.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Burundi |
Region | Muyinga |
Wysokość | 1500 - 1650 m n.p.m |
Odmiana | Red Bourbon |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Ciasteczka, Czerwone Owoce, Kakao, Mięta, Rooibos, Żurawina |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 1 lutego 2023 |
Eksperymentalny oraz nieco inny stopień palenia sprawił, że kawa ta nie mieści się w naszych standardach, jednak wciąż zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem! Region Muyinga jest jednym z najsłabiej zaludnionym i mniej znanym regionem Burundi produkującym kawę. Otoczone około 7000 drzew Nyagishiru znajduje się w gminie Buhinyuza w prowincji Muyinga w Burundi. Względnie płaski teren stwarza tu idealne warunki do produkcji naturalnie przetwarzanej kawy w dobrych ilościach. Nyagishiru bez najmniejszego problemu przetwarza kawę z prawie 850 rodzin. Stacja dzieli się kompostowaną miazgą kawową z lokalnymi producentami, a sadzonki rozsyłają do mniejszych gospodarstw, aby zwiększyć ich plony. Co więcej, Kooperatywa Matrac, do której przynależy stacja, przekazała darowiznę na budowę szkoły i ośrodka zdrowia dla społeczności. Jako jedna z zaledwie dwóch stacji w okolicy, które przetwarzają kawę, jest istotnym zasobem dla lokalnych hodowców kawy i ich rodzin. Burundi Nyagishiru Natural wypalona została jasno, więc będzie idealną propozycją dla wszystkich smakoszy kaw przelewowych. Przygotowana za pomocą Chemeksu, drippera czy ekspresu przelewowego, ukaże Ci niesamowite aromaty i smaki, którym nie będziesz w stanie się oprzeć! Burundi Nyagishiru Natural charakteryzuje się idealnym balansem względem słodyczy i kwasowości. Wyczuwalny jest aromat czerwonych owoców, żurawiny, cukru brązowego oraz pomarańczy. To połączenie sprawi, że na pewno sięgniesz po tę kawę ponownie!