Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 40.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Papua New Guinea |
Region | Kimel Estate |
Odmiana | Caturra, Typica |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 84.0 |
Nuty smakowe | Cynamon, Cytryna, Czarna Herbata, Herbata, Kakao, Mięta, Rooibos, Żurawina |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 marca 2023 |
Prowincja Western Highlands z której pochodzi kawa to jeden z najgęściej zaludnionych regionów Papui Nowej Gwinei, położonej w środkowej części kraju, gdzie głównie uprawia się kawę i herbatę. Nie bez powodu, ponieważ Papua Nowa Gwinea to wyspa położona w gorącym i wilgotnym klimacie równikowym, bogata w urodzajne gleby wulkaniczne, idealne do uprawy kawy. Plantacja z której pochodzą ziarna położona jest wzdłuż niewielkiej rzeki Kimel, od której wzięła swoją nazwę. Dzięki takiemu położeniu plantacja ma dostęp do czystej wody z której korzysta przy obróbce ziarna. Właściciele plantacji kierują się polityką proekologiczną, tzn. że pulpa pozostała po obróbce wraca na pola jako naturalny nawóz ekologiczny a woda poddawana jest recyklingowi. Papua Nowa Gwinea Kimel wypalona została jasno, więc będzie idealną propozycją dla wszystkich smakoszy kaw przelewowych. Przygotowana za pomocą Chemexa, drippera czy ekspresu przelewowego, ukaże Ci niesamowite aromaty i smaki, którym nie będziesz w stanie się oprzeć! Doskonale sprawdza się też w Aeropressie czy French Pressie. Papua Nowa Gwinea Kimel charakteryzuje się idealnym balansem względem słodyczy i kwasowości. Wyczuwalny jest aromat takich owoców jak żurawina, z lekką kwasowością cytryny. Dodatkowo słodowo-miodowa słodycz dopełnia jej smak. To połączenie sprawi, że na pewno sięgniesz po tę kawę ponownie!