| Palarnia | Figa |
| Cena | 73.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Etiopia |
| Region | Agaro, Strefa Jimma, Zachodnia Etiopia |
| Metoda obróbki | Natural |
| Nuty smakowe | Biała Czekolada, Czekolada |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 28 marca 2023 |
Mustefa Abakeno posiada 18 ha ziemi uprawnej w pobliżu Agaro, w strefie Jimma w zachodniej Etiopii. Jego gospodarstwo znajduje się na wysokości 2040 m n.p.m. Mustefa prowadzi także dwie stacje obróbki ziarna Beshasha i Kabira, w których przetwarza kawę własną oraz od posiadających mniejsze pola sąsiadów. Założona w 2020 r. Kabira została dostosowana głównie do obróbki metodą suchą (natural). Ciekawostka: Ze względu na słabą dostępność wody w okolicy i ograniczoną przestrzeń, Mustefa fermentuje kawę przez krótki okres (8 godzin), zanim przeniesie ją do suszarni (na 13-16 dni). Kawy w obróbce naturalnej są z kolei suszone przez 24-27 dni na drewnianych podestach.