search

Nicaragua Hacienda La Bastilla Anaerobic Pineapple Yeast Fer

Nicaragua Hacienda La Bastilla Anaerobic Pineapple Yeast Fer
Palarnia Euro Cafe
Cena 35.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Nikaragua
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 marca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

La Bastilla Coffee Estate, położona jest w północno-wschodnim regionie Jinotega w Nikaragui, słynącej z uprawy kawy. Otoczona rezerwatem przyrody Cerro Datanli El Diablo, zaledwie kilka kilometrów od Lago de Apanas, Finca La Bastilla jest tropikalnym rajem dla flory i fauny. Od 2003 roku plantacja posiada certyfikat Rainforest Alliance i dąży do ciągłej doskonałości. W dwóch gospodarstwach, La Bastilla i Santa Luz, w sezonie żniwnym zatrudnionych jest około 50 stałych i do 500 pracowników tymczasowych. Finca La Bastilla stwarza możliwości zrównoważonego stylu życia i dochodów poprzez działania, w tym edukację w La Bastilla Agricultural Boarding School. Środowisko jest chronione poprzez utrzymanie efektywnego wykorzystania wody rzecznej. Aby zapobiec zanieczyszczeniu, zanieczyszczona woda jest przetwarzana w biogazowniach a wytworzony metan jest kierowany do kuchni, aby wykorzystać go do gotowania. W całym osiedlu powstały mikro plantacje, aby kawa mogła wyrazić swój pełny potencjał zgodnie z różnymi mikroklimatami. Każde gospodarstwo jest dalej podzielone na części. Partie są zróżnicowane według mikrotermy, ale także odmiany kawy, wysokości i procesu przetwarzania. Ogólnie rzecz biorąc, w La Bastilla produkuje się nawet do 150 mikro-lotów! Fermentacja drożdżowa - użycie specjalnych drożdży (Saccharomyces cerevisiae) wyprodukowanych przez Lallemand do fermentacji w kontrolowanym środowisku, nadaje kawie dodatkową warstwę aromatów owoców tropikalnych i kwiatów.

Opinie