| Palarnia | Hayb |
| Cena | 75.0 zł |
| Ilość | 200 g |
| Kraj pochodzenia | Kolumbia |
| Region | Cauca |
| Wysokość | 2050 m n.p.m. |
| Odmiana | Pink Bourbon |
| Metoda obróbki | Anaerobic |
| Punktacja Q | 88.75 |
| Nuty smakowe | Czekolada, Morela, Rum |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 1 marca 2023 |
W kawowym cyrku mamy swoje igrzyska – zabieram tę kawę na jedne z nich. Stawiamy na sport – startuję w Mistrzostwach Brewers i zdecydowałem się wybrać ziarna, które pozwolą mi na osiągnięcia na miarę sportu wyczynowego. Oto i one – zachwyciła mnie ich kwasowość, charakter i aksamitne body! To naprawdę ciekawe ziarna, prosto z najwyższego miejsca w regionie Cauca w Kolumbii. Kawa została zebrana ręcznie, w szczycie swojej dojrzałości. Zaraz po zebraniu, całe wiśnie zostały zamknięte do beztlenowej fermentacji na 24h, a następnie w workach grainpro na kolejne 90h. To zaowocowało powstaniem kwasu mlekowego, a to właśnie on wpływa na ciekawą kwasowość tej kawy i jej aksamitne body. W zasadzie już nieważne, które miejsce zajmę (a piszę to przed startem!) – jaram się, bo samo znalezienie tej kawki i przygotowanie jej było dla mnie zwycięstwem, nagrodą. Gratuluję sobie!