Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Rwanda |
Region | Nyamasheke District |
Wysokość | 1600 - 2100 m |
Odmiana | Bourbon |
Metoda obróbki | Naturalna (Anaerobic) |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 1 czerwca 2023 |
Nowa kawa z eksperymentalnej obróbki od Valentina Kimenyi, właściciela Gasharu Coffee. W smaku napar ma nuty pomarańczy i czereśni z dodatkiem rodzynek, kandyzowanej cytryny i miodu. Jest słodko, rześko i owocowo. Valentin zarządza dwiema stacjami obróbki w Western Province i Southern Province. To jedyna firma w regionie należąca do lokalnych mieszkańców. Większość pracowników Gasharu to kobiety, a owoce pochodzą od okolicznych rolników. Gasharu Coffee - głównie dzięki Valentinowi - znana jest z innowacji i wysokiej jakości. Produkuje się tu nie tylko kawy z obróbki mytej czy naturalnej, ale też obrabiane eksperymentalnie. W przypadku tej kawy owoce po zebraniu i przebraniu fermentowano przez 72 godziny, a potem suszono przez ok. 30 dni. Kawa pojawiła się w rodzinie Valentina 43 lata temu, kiedy jego 17-letni wówczas ojciec kupił skrawek ziemi za pieniądze zarobione podczas trzyletniej służby u zamożnej rodziny w Kigali. Posadził na nim 380 krzewów arabiki. Dziś Gasharu Coffee to innowacyjny, prężnie rozwijający się rodzinny biznes, który przynosi dobrobyt lokalnej społeczności zatrudniając ponad 400 osób, głównie kobiet. Warto dodać, że kawa ma tu idealne warunki do uprawy. Stacja obróbki Gasharu i pola, na których uprawia się arabikę są położone na brzegach jeziora Kivu, nieopodal parku Nyungwe. Nyungwe Forest National Park to jeden z największych i najlepiej zachowanych parków narodowych w Afryce Centralnej. Las Nyungwe słynie z bioróżnorodności i jest domem dla 25% afrykańskich ssaków naczelnych. Ziarna ze względu na ich specyfikę wypalamy tylko pod metody przelewowe.