search

Brazylia Naimeg #164 Topazio natural

Brazylia Naimeg #164 Topazio natural
Palarnia Mastro Antonio
Cena 75.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Nuty smakowe Cola, Karmel, Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 27 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Cerrado, Coromandel Plantacja: Fazenda Pantano Producent: Rodzina Naimeg Odmiana: Topazio MG Wysokość upraw: 1120 m.n.p.m. Proces obróbki: naturalny Proces palenia: średnie palenie Profil sensoryczny: bardzo słodkie, kompleksowe espresso, zrównoważone, jedwabiste, gładkie, gęste; przyjemna kwaskowatość i odrobina goryczki, dużo aromatów kwiatowo-owocowych oraz czekolady, karmelu. Brazylia jak nie Brazylia. Ta kawa jest świeżą falą, czymś zupełnie nowym. Jest to zasługa starannego procesu obróbki i ciekawej odmiany. Koniecznie trzeba spróbować. Jest to bardzo kompleksowa i elegancka kawa w espresso. Nie trzeba łączyć jej z lepszymi ziarnami z innych, wysokogórskich upraw. Jest równie dobra jak najlepsze mieszanki do espresso. Brazylia Fazenda Pantano jest jedną z czterech farm należących do grupy Naimeg, firmy rodzinnej, na czele której stał nieżyjący już założyciel Gerson Naimeg. Gerson, syn niemieckiego osadnika i brazylijskiej matki, założył swoje pierwsze gospodarstwo w 1965 roku, kiedy to kupił małą działkę w miejscowości Uba położonej w północnej części stanu Parana. Podobnie jak wielu innych, Gerson i jego rodzina przenieśli się do Cerrado Mineiro aby uciec przed mrozem. Dzisiaj Naimegowie posiadają cztery plantacje w tym regionie: Pantano, Londrina, Bela Vista i Ouro Verde. Plantacje razem zajmują ogromną przestrzeń 400ha, z czego połowę stanowią uprawy kawy. Zgodnie z brazylijskim prawem 20% gruntów na plantacjach przeznacza się na rezerwat przyrody, w którym rodzime rośliny stanowią siedlisko dzikiej przyrody. W połączeniu z normami społecznymi, które zostały ustanowione dla ludzi pracujących na tych ziemiach, doprowadziło to do uzyskania przez farmę certyfikatu Rainforest Alliance. Naimegowie są naprawdę skupieni na jakości i przeprowadzają testy na każdej partii, zanim podejmą decyzję, jaki proces zastosować w przypadku każdej kawy przed rozpoczęciem zbiorów.

Opinie