search

Etiopia Yirgacheffe Idido Natural Espresso

Etiopia Yirgacheffe Idido Natural Espresso
Palarnia Mastro Antonio
Cena 45.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Nuty smakowe Cola, Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 17 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Sidamo, Yirgacheffe Producent: wielu drobnych rolników Stacja obróbki: Idido Washing Station Wysokość upraw: 1.960 do 2.090m n.p.m. Odmiana: JARC, odmiany lokalne Jakość: Grade 1 Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty owocowe. Profil palenia: mocniejszy, do espresso; espresso jest wyborne, pachnące, bardzo smaczne Metody uprawy w tym regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Yirgacheffe zazwyczaj uprawiają rośliny kawowe w połączeniu z innymi roślinami spożywczymi. Metoda ta jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia pożywienie dla ich rodzin. Oprócz tradycyjnej uprawy międzyplonowej, większość gospodarstw jest również z założenia organiczna. Rolnicy w Yirgacheffe zazwyczaj używają bardzo niewielu - jeśli w ogóle - nawozów lub pestycydów. Większość prac na farmie wykonywana jest ręcznie przez najbliższą rodzinę. Aby wykorzystać wspaniały klimat, stacja ta organizuje szkolenia, które mają pomóc rolnikom w produkcji kawy lepszej jakości. Szkolenia koncentrują się na procedurach zbioru i transportu ziaren. Rolnicy selektywnie, ręcznie zbierają wiśnie i dostarczają je do stacji mycia. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują przychodzące czereśnie, aby usunąć wszystkie niedojrzałe lub przejrzałe owoce lub uszkodzone owoce. Ziarno jest umieszczane na podwyższonych suszarniach. Stacja oznacza wszystkie suszarnie kodem, który ułatwia śledzenie pochodzenia i statusu przetwarzania. Pracownicy często grabią ziarna, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 16 do 21 dni. Yirgacheffe to dystrykt w południowej Etiopii, w regionie Sidamo. Yirgacheffe jest powszechnie uznawana za jeden z "regionów narodzin kawy". Kawy myte pochodzące z tego dystryktu są tak znane i poszukiwane, że Yirgacheffe uważana jest za swój własny mikroregion. Większość kaw uprawianych w Yirgacheffe to lokalne odmiany landrace (które często nazywane są również etiopskimi heirloom). Inne odmiany uprawiane w regjonie zostały opracowane przez Jimma Agricultural Research Centre (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonało ogromną pracę w zakresie rozwoju odmian odpornych na choroby i dających wysokie plony, które nadal wykazują jakość. Większość rolników w tym regionie uprawia kawę na obszarze mniejszym niż 5 hektarów (wielu z nich liczy swoje gospodarstwa pod względem liczby drzew, a nie powierzchni). Metody uprawy są w większości tradycyjne, przy czym kawa jest uprawiana jako część zintegrowanego "ogrodu kawowego", przeplatanego z innymi roślinami spożywczymi.

Opinie