Palarnia | Hayb |
Cena | 79.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Yirgacheffe |
Wysokość | 2000 m n.p.m. |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Barrel Aged (Washed) |
Punktacja Q | 86.75 |
Nuty smakowe | Cytrusy, Czekolada, Czerwone Owoce, Rodzynki, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna |
Nie wróci, bo nie lubimy powtórek, ale lubimy barrele. Dlatego ten też będzie inny, mimo, że mogliśmy próbować zrobić coś, co już było. To może od początku – w Artezanie znów mieli dla nas beczkę, w której najpierw leżakował bourbon, potem rum, a na samym końcu imperialny stout. Totalnie świeżyna, premiera, nowa seria – Acrux, zlali to z beczki jeszcze przed premierą, na Craft Beer Fiestę w Gdańsku. No i mogliśmy zrobić tak, jak ostatnio i nasypać tam Kenii, byłoby bardzo fajnie – sprawdzony motyw, Kenia/czerwone owoce/rumowa słodycz – ale lubimy nowe i nie będzie powtórek, więc jednak nasypaliśmy do beczki Etiopii Konga – to ta, która w wersji „podstawowej” jest dostępna tylko jako Kocia Kawa w Coffeedesku. I co z tego wyszło? Etiopska herbatka stała się herbatką z rumem, rześkie cytrusy przeszły w likier limoncello, a delikatna, miodowa słodycz to teraz soczyste, namoczone w alkoholu rodzynki. Na samym końcu zostaje charakterystyczny dla kaw z beczki waniliowy finisz, choć nie tak mocny jak w beczkach po samym bourbonie – czuć, że rum tu zrobił owocową robotę. Krótko mówiąc – jest ładnie, możesz łapać, póki jest, powtórek nie będzie!