search

Barrel Aged #002/2023: Artezan – Etiopia Konga (Bourbon/Rum/Imperial Stout)

Barrel Aged #002/2023: Artezan – Etiopia Konga (Bourbon/Rum/Imperial Stout)
Palarnia Hayb
Cena 79.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Yirgacheffe
Wysokość 2000 m n.p.m.
Odmiana Heirloom
Metoda obróbki Barrel Aged (Washed)
Punktacja Q 86.75
Nuty smakowe Cytrusy, Czekolada, Czerwone Owoce, Rodzynki, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nie wróci, bo nie lubimy powtórek, ale lubimy barrele. Dlatego ten też będzie inny, mimo, że mogliśmy próbować zrobić coś, co już było. To może od początku – w Artezanie znów mieli dla nas beczkę, w której najpierw leżakował bourbon, potem rum, a na samym końcu imperialny stout. Totalnie świeżyna, premiera, nowa seria – Acrux, zlali to z beczki jeszcze przed premierą, na Craft Beer Fiestę w Gdańsku. No i mogliśmy zrobić tak, jak ostatnio i nasypać tam Kenii, byłoby bardzo fajnie – sprawdzony motyw, Kenia/czerwone owoce/rumowa słodycz – ale lubimy nowe i nie będzie powtórek, więc jednak nasypaliśmy do beczki Etiopii Konga – to ta, która w wersji „podstawowej” jest dostępna tylko jako Kocia Kawa w Coffeedesku. I co z tego wyszło? Etiopska herbatka stała się herbatką z rumem, rześkie cytrusy przeszły w likier limoncello, a delikatna, miodowa słodycz to teraz soczyste, namoczone w alkoholu rodzynki. Na samym końcu zostaje charakterystyczny dla kaw z beczki waniliowy finisz, choć nie tak mocny jak w beczkach po samym bourbonie – czuć, że rum tu zrobił owocową robotę. Krótko mówiąc – jest ładnie, możesz łapać, póki jest, powtórek nie będzie!

Opinie