search

Etiopia Hamasho

Etiopia Hamasho
Palarnia Hayb
Cena 60.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Hamasho, Southern Sidama, Bensa
Wysokość 2000 m n.p.m.
Odmiana Heirloom
Metoda obróbki Dry Fermentation (Washed)
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Czekolada, Herbata, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 13 marca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

No nie do końca, bo tutaj jest mały fikołek z metodą obróbki ziaren – już tłumaczę! Proces produkcji tej kawy został opracowany po tym, jak Kenean – syn Asefy Dukamo, właściciela i menedżera stacji myjącej Daye Bensa – odwiedził Gwatemalę i był pod wrażeniem metody obróbki ziarna na farmie La Esperanza w rejonie Antigua w Gwatemali, miejscu prowadzonym przez Josue Moralesa z Los Volcanes Coffee. Wizyta zakończyła się tym, że Josue zadzwonił do kierownika ds. jakości Daye Bensa i wyjaśnił swoją technikę mycia i fermentacji na sucho tak, aby mogła być zastosowana na miejscu w Etiopii. Właśnie ta kawa jest owocem tej współpracy! Wiśnie kawowca są obrabiane odmianą tradycyjnego procesu „na mokro” (washed, owoce usuwane z ziaren przed suszeniem), w której pominięto dalszy etap dodania wody do zbiornika podczas fermentacji – stąd ta dosłownie nazwana fermentacja „na sucho”. Ziarna już po usunięciu miąższu i zmyciu jego resztek pozostawiane są w klimatyzowanych zbiornikach fermentacyjnych, a przez to, że kawa pozostaje sucha, fermentacja rozpoczyna się szybciej niż zwykle. Taka obróbka daje pełny i złożony profil smakowy, nieco głębszy niż w przypadku tradycyjnej, mytej Etiopii (my czujemy tam sporo czerwonych owoców), choć równie czysty i delikatny! Przy okazji, proces ten zużywa znacznie mniej wody, a tym samym zmniejsza oddziaływanie środowiskowe stacji myjącej. I smaczniej, i bardziej odpowiedzialnie? My jesteśmy za!

Opinie