Palarnia | Hayb |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Hamasho, Southern Sidama, Bensa |
Wysokość | 2000 m n.p.m. |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Dry Fermentation (Washed) |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Herbata, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 13 marca 2023 |
No nie do końca, bo tutaj jest mały fikołek z metodą obróbki ziaren – już tłumaczę! Proces produkcji tej kawy został opracowany po tym, jak Kenean – syn Asefy Dukamo, właściciela i menedżera stacji myjącej Daye Bensa – odwiedził Gwatemalę i był pod wrażeniem metody obróbki ziarna na farmie La Esperanza w rejonie Antigua w Gwatemali, miejscu prowadzonym przez Josue Moralesa z Los Volcanes Coffee. Wizyta zakończyła się tym, że Josue zadzwonił do kierownika ds. jakości Daye Bensa i wyjaśnił swoją technikę mycia i fermentacji na sucho tak, aby mogła być zastosowana na miejscu w Etiopii. Właśnie ta kawa jest owocem tej współpracy! Wiśnie kawowca są obrabiane odmianą tradycyjnego procesu „na mokro” (washed, owoce usuwane z ziaren przed suszeniem), w której pominięto dalszy etap dodania wody do zbiornika podczas fermentacji – stąd ta dosłownie nazwana fermentacja „na sucho”. Ziarna już po usunięciu miąższu i zmyciu jego resztek pozostawiane są w klimatyzowanych zbiornikach fermentacyjnych, a przez to, że kawa pozostaje sucha, fermentacja rozpoczyna się szybciej niż zwykle. Taka obróbka daje pełny i złożony profil smakowy, nieco głębszy niż w przypadku tradycyjnej, mytej Etiopii (my czujemy tam sporo czerwonych owoców), choć równie czysty i delikatny! Przy okazji, proces ten zużywa znacznie mniej wody, a tym samym zmniejsza oddziaływanie środowiskowe stacji myjącej. I smaczniej, i bardziej odpowiedzialnie? My jesteśmy za!