| Palarnia | Figa |
| Cena | 65.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Peru |
| Region | Incauasi Valley, Cusco |
| Metoda obróbki | Sparkling Water Decaf |
| Nuty smakowe | Karmel |
| Profil palenia | Ciemny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 23 sierpnia 2023 |
Kawa Apaylla pochodzi z regionu Cusco, terenów należących niegdyś do imperium Inków. Grupa lokalnych rolników liczy ok. 1000 osób, a sam region jest znany z wysokiej jakości ziaren, często nagradzanych w konkursach. Ciekawostka: proces dekofeinizacji sparkling water został odkryty przez naukowca Kurta Zosela w 1967 r., gdy szukał on nowych sposobów rozdzielania mieszanin substancji. W 1988 r. niemiecka firma CR3 zajmująca się dekofeinizacją, opracowała ten proces, w którym naturalny dwutlenek węgla jest łączony z wodą w celu stworzenia warunków "podkrytycznych". Powoduje to powstanie substancji silnie rozpuszczającej kofeinę w kawie. Jest to delikatny, naturalny i organicznie certyfikowany proces, a dobra selektywność kofeiny w dwutlenku węgla zapewnia zachowanie walorów smakowych kawy. Profil palenia: omniroast - sprawdzi się w metodach przelewowych, espresso oraz w kawach mlecznych