search

Etiopia Chelbesa Washed – data palenia 1.02

Etiopia Chelbesa Washed – data palenia 1.02
Palarnia Hayb
Cena 65.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Yirgacheffe
Wysokość 2000 - 2100 m n.p.m.
Odmiana Wolisho, Dega
Metoda obróbki Natural
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Czekolada, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Z kawami z Etiopii działamy tak, żeby zawsze mieć jakąś u siebie. Kibiców, szalikowców, fanatyków te kawy mają wielu i ja sam się do nich zaliczam. Proste więc, że staram się, żeby tego towaru nie zabrakło i żeby był najwyższej jakości! Lokalni rolnicy uprawiają kawę odmian Wolisho i Dega, które są odmianami z regionu Yirgacheffe. Wiśnie są zbierane ręcznie, kawa jest fermentowana na mokro przez 72 godziny przed płukaniem w kanałach. Zbiorniki fermentacyjne w zakładach Negusse są ceramiczne, co przyspiesza proces fermentacji i przyczynia się do czystego i kwiatowego w finale naparu. Wiśnie następnie sortuje się pod kątem jakości i moczone przez dwie godziny, aby zakończyć proces mycia i suszona przez 10 dni. Jeszcze jedno sortowanie po suszeniu i kawa jedzie w świat. Cała magia dzieje się na farmie i w stacji obróbki, naszym zadaniem jest tylko tego nie zepsuć, wyciągnąć to, co wypracowali farmerzy i wypalić ziarna w punkt!

Opinie