Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Burundi |
Nuty smakowe | Agrest, Wiśnia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 marca 2023 |
Burundi: serce Afryki. Ten mały kraj na środku kontynentu afrykańskiego, nazwany tak ze względu na zarys w kształcie serca, jest domem dla około 600 000 - 800 000 rodzin zajmujących się uprawą kawy. Dzięki doskonałemu terroir i klimacie, wiele różnych regionów kraju ma dogodne warunki do uprawy kaw wysokiej jakości. Jednym z nich jest Buyenzi, w którym znajduje się również mikroregion Kayanza. Kawa jest produkowana przez rolników na tym obszarze, a następnie wysyłana do Butegana, jednej z pierwszych stacji w Burundi. Zmotywowany obfitością plantacji kawy w regionie, książę Baranyanka zlecił budowę stacji za panowania króla Mwambutsy w 1952 roku. Stacja została strategicznie utworzona tak, aby dostarczno kawę z dwa wzgórza: Shikankoni i Nkuba. Co ciekawe, nazwa Butegana tłumaczy się jako „uwięziony”, ponieważ żołnierze rwandyjscy zostali kiedyś uwięzieni w dolinie przez armię burundyjską. Ta partia kawy to odmiana Red Bourbon uprawiana na wysokości 1620 m n.p.m. Jest selektywnie zbierana ręcznie przez indywidualnych drobnych producentów. Czerwone i dojrzałe wiśnie dostarczane są do młyna, gdzie są oczyszczane, fermentowane i myte. Ziarna rozkłada się na podwyższonych lożach, ostrożnie odwraca w gorącym afrykańskim słońcu i przykrywa podczas chłodniejszych nocy. Po dziesięciu dniach ziarno jest suche i ostatecznie wysyłany do suchego młyna w Budeca, gdzie jest dalej przygotowywane na eksport.