Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 39.9 zł |
Ilość | 250 g |
Region | Cusco |
Odmiana | Typica, Catimor |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Kakao, Mięta, Owoce Cytrusowe, Rooibos |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Kawa Peru Quillabamba pochodzi z upraw, z regionu Cusco, należących do Kooperatywy Agraria Cafetalera Jose Olaya, która mieści się w okolicach Quillabamba, stolicy prowincji La Convencion. Przez te tereny przepływa rzeka Urubamba, która doskonale nawadnia blisko położone plantacje. Dodatkowo odpowiednie warunki klimatyczne jak i ich położenie w zasięgu klimatu równikowego stwarzają doskonałe warunki do uprawy kawowca. Kooperatywa szczyci się bardzo długą tradycją i doświadczeniem w uprawie kawy, swoją działalność rozpoczęła w 1966 r. Obecnie firma posiada odpowiednie zaplecze produkcyjne do uprawy, zbiorów, przechowywania, kontroli jakości swoich produktów, zatrudnia też kwalifikowany personel do obsługi funkcji organizacyjnych i logistycznych. Kawy w tym regionie rosną na wysokościach 900 – 2000 m n.p.m. Kawa uprawiana jest na plantacjach farmerów będących członkami kooperatywy. Sposób i warunki uprawy uwzględniają wszystkie normy i kryteria dotyczące upraw kaw ekologicznych. Kawa Quillabamba to arabica, jest wynikiem mieszanki kilku odmian botanicznych Typica, Catuai, Bourbon, Catimor, co wpływa na jej niepowtarzalny i zróżnicowany smak, rośnie na wysokości 1750 – 2000 m n.p.m. pochodzi z małych rodzinnych upraw, zbierana ręcznie, obrabiana metodą na mokro. Peru Quillabamba charakteryzuje się przyjemną kwasowością mandarynki i pomarańczy, która przeradza się w urzekającą miodową słodycz Peru Quillabamba Washed to kawa przeznaczona do metod ciśnieniowych, doskonale nadaje się pod espresso do ekspresów automatycznych, do kawiarki oraz French Pressa