search

Costa Rica La Guaca Sealed Fermentation Honey Waga 200G

Costa Rica La Guaca Sealed Fermentation Honey Waga 200G
Palarnia Świeżopalona
Cena 64.0 zł
Ilość 200 g
Region Chirripo
Odmiana Catuai
Metoda obróbki Sealed Fermentation Honey
Nuty smakowe Banan, Kakao, Mango, Mięta, Rooibos, Suszone Mango, Wiśnia
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nowa odsłona Costa Ricky La Guaca, którą tak dobrze znacie. Eksperymentalna obróbka sprawiła, że kawa jest jeszcze bardziej słodka i owocowa. Plantacja La Guaca położona na około 1700 m n.p.m., to miejsce, w którym przed wiekami mieszkali rdzenni mieszkańcy. Chowali oni tam swoich krewnych, wraz z różnymi przedmiotami, w tym ze złotem. Kiedy lata później ludzie przybyli do pracy na tej ziemi, zauważyli parę miejsc, sugerujących, że ziemia Guaca skrywa wiele skarbów. Nikt jednak nie znalazł złota, a wykopane dziury sugerują innym, że miejsce to było kopalnią złota. Wiele lat później, złotem, które znalazła rodzina Ureña okazała się być wysokiej jakości ziemia, na której zaczęli uprawiać kawę. Café Rivense to rodzinna stacja myjąca, założona w 2005 roku autorstwa Regulo Ureña i Isabel Rojas. Wszyscy ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis – są głęboko zaangażowani w prowadzenie firmy i gospodarstwo rolne. Stacja znajduje się w środkowo-południowej części Kostaryki, w mikroregionie o nazwie Chirripó. Chcąc wydobyć najlepszy smak naszej kawy Costa Rica La Guaca, przygotuj ją w dripie, Chemeksie czy ekspresie przelewowym. Doskonale sprawdza się też w Aeropressie czy French Pressie. Kawę poddano obróbce sealed fermentation honey, co oznacza, że ziarna wraz z częścią miąższu fermentowały w zamkniętych zbiornikach. Dzięki takiemu zabiegowi, napar charakteryzuje się intensywną słodyczą suszonego mango, dojrzałego banana oraz delikatną kwasowością letnich wiśni.

Opinie