Palarnia | Good Coffee |
Cena | 52.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Region | Nyeri |
Wysokość | 1650 m |
Odmiana | Sl-28, Sl-34, Ruiru 11 |
Metoda obróbki | Na Mokro |
Nuty smakowe | Cytrusy, Czekolada, Herbata |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 maja 2023 |
Można powiedzieć, że to "typowa Kenia". I choć brzmi typowo i zwyczajnie, to kryje się za tym intensywny smak czarnych porzeczek, trochę wiśni, poziomki z charakterystyczną goryczką a do tego cytrusy, czekolada i herbata. Duża przyjemność dla miłośników owocowych naparów z przelewu i ekspresu. Kawa pochodzi z regionu Nyeri, ze stacji obróbki Karatina, która skupuje owoce od blisko 1500 rolników zamieszkujących zbocza Mt. Kenya. Położone na wysokości 1650 metrów ziemie są niezwykle żyzne (Mt Kenya to masyw wulkaniczny) a chłodny i wilgotny klimat sprawia, że owoce długo tu dojrzewają, dzięki czemu zyskują intensywny smak. Arabika jest tu uprawiana na niewielkich działkach i w przydomowych ogródkach i jest jednym z wielu źródeł dochodu dla rolników. Owoce, po dostarczeniu do stacji są myte wodą z rzeki Ragati i następnie mechanicznie pozbawiane skórki i miąższu. Tak spreparowane ziarna są namaczane w specjalnych zbiornikach na noc, tak, by woda pozbawiła je resztek miąższu, a rano - po dadatkowym płukaniu - trafiają na platformy do suszenia, gdzie w pełnym słońcu schną aż osiągną określony poziom wilgotności. Trwa to około 7 do 14 dni.