Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 40.9 zł |
Ilość | 250 g |
Region | Południowy |
Odmiana | Sl28, Catimor129 |
Metoda obróbki | Myta |
Nuty smakowe | Czekolada, Czekolada Deserowa, Jabłko, Kakao, Mięta, Rooibos, Wiśnia |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023 |
Malawi Pamwamba pochodzi z posiadłości Mpanga i Ngapani. Powstały w 1988 roku, po przekazaniu gruntów z firmy rządowej z powrotem w prywatne ręce. Oba posiadają certyfikat Rainforest Alliance co oznacza, że uprawa kawy nie wpływa destrukcyjnie na ekosystem otaczających je lasów. W południowym Malawi posiadłości znajdują się na granicy Malawi i Mozambiku, u podnóża góry Msondole o wysokości 1 730 metrów. Przez nieruchomości naturalnie przepływają trzy rzeki - rzeka Mpeni, rzeka Ngapani i rzeka Nsondole. Od tego czasu Mpeni został spiętrzony i wspiera systemy nawadniania mieszczących się tam gospodarstw. Obie posiadłości Pamwamba mają głęboką, żyzną czerwoną glebę, która wpada w dobrze przepuszczalną glinę piaszczystą i glinę. Program sadzenia drzew nadal dodaje linie rodzimych drzew - w tym afrykańskiego czerwonego mahoniu, znanego również jako Khyana Nyasica - między działkami kawy. Ekosystem korzysta również z 500 hektarów drzew makadamia. Kawy są całkowicie myte i naturalnie suszone na słońcu. Kwitnienie następuje po pierwszych deszczach na początku listopada. Dojrzałe wiśnie zbiera się ręcznie, począwszy od końca maja. Główna uprawa jest zbierana od czerwca do sierpnia, a ostateczny plon końcowy pod koniec września. Zebrana wiśnia jest rozdrabniana w wilgotnym młynie i suszona na słońcu aż do osiągnięcia optymalnej zawartości wilgoci. Wysuszone ziarna, zawierające jeszcze łuskę są następnie przechowywane i kondycjonowane przez około sześć tygodni, zanim zostaną wysłane do sortowni. Malawi Mapanga wypalona została jasno, więc będzie idealną propozycją dla wszystkich smakoszy kaw przelewowych. Przygotowana za pomocą Chemexa, drippera czy ekspresu przelewowego, ukaże Ci niesamowite aromaty i smaki, którym nie będziesz w stanie się oprzeć! Doskonale sprawdza się też w Aeropressie czy French Pressie. Malawi Mapanga charakteryzuje się idealnym balansem względem słodyczy i kwasowości. Wyczuwalny jest aromat soczystego jabłka z delikatną goryczą dojrzałego grapefruita. Dodatkowo kakaowy finisz sprawi, że na pewno sięgniesz po tę kawę ponownie!