Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 18.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Panama |
Nuty smakowe | Cynamon, Czerwona Porzeczka, Miód, Morela, Porzeczka, Rum, Wiśnia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 czerwca 2023 |
Posiadłość Oscarcito znajduje się w regionie Jaramillo w dystrykcie Boquete w Panamie. Na plantacji pierwotnie uprawiano głównie odmiany Bourbon i Typica, które zostały posadzone ponad 70 lat temu. Od tego czasu kilka hektarów posiadłości zostało poświęconych odmianie Geisha, z której w całości zebrano te owoce. Cascara z Oscarcito to wysuszona skórka kawowca o głębokim smaku wiśni, moreli i miodu. Coffee Cherry Tea Cascara jest częstym napojem w krajach w których uprawia się kawę, zwłaszcza w Boliwii. Napar z cascary, czyli wysuszonego miąższu i skórek owoców kawowca już setki lat temu był przygotowywany w Jemenie i Etiopii ( znany jako qishr ). Słodka wiśnia, czerwona porzeczka i świeże owoce dzikiej róży wydają się być najbardziej spójnymi nutami opisanymi w odniesieniu do cascary. Niezupełnie po tej samej stronie spektrum smaku co kawa. Inną dużą różnicą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że zawartość kofeiny w cascarze jest prawdopodobnie bliższa zielonej herbacie niż kawie. Napar z cascary na gorąco Cascarę zaparza się podobnie do herbaty. Do przygotowania można wykorzystać dzbanek z zaparzaczem do herbaty lub French Press. Dajemy 6 gramów cascary na 100 ml wody, czas parzenia 10 minut, temperatura wody około 95 stopni C. Smak wiśniowy z nutami rumu, bardzo przyjemni i słodki. Po zaparzeniu można dodać odrobinę cynamonu. Napar z cascary na zimno Napar z cascary można przygotować również na zimno jako cold brew. Cascarę zalewamy ciepłą wodą - temperatura około 45*C i zostawiamy w lodówce na czas 8-10godzin. Można serwować z kostkami lodu.