search

Cascara Panama Geisha Oscarcito Estate

Cascara Panama Geisha Oscarcito Estate
Palarnia Euro Cafe
Cena 18.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Panama
Nuty smakowe Cynamon, Czerwona Porzeczka, Miód, Morela, Porzeczka, Rum, Wiśnia
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 czerwca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Posiadłość Oscarcito znajduje się w regionie Jaramillo w dystrykcie Boquete w Panamie. Na plantacji pierwotnie uprawiano głównie odmiany Bourbon i Typica, które zostały posadzone ponad 70 lat temu. Od tego czasu kilka hektarów posiadłości zostało poświęconych odmianie Geisha, z której w całości zebrano te owoce. Cascara z Oscarcito to wysuszona skórka kawowca o głębokim smaku wiśni, moreli i miodu. Coffee Cherry Tea Cascara jest częstym napojem w krajach w których uprawia się kawę, zwłaszcza w Boliwii. Napar z cascary, czyli wysuszonego miąższu i skórek owoców kawowca już setki lat temu był przygotowywany w Jemenie i Etiopii ( znany jako qishr ). Słodka wiśnia, czerwona porzeczka i świeże owoce dzikiej róży wydają się być najbardziej spójnymi nutami opisanymi w odniesieniu do cascary. Niezupełnie po tej samej stronie spektrum smaku co kawa. Inną dużą różnicą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że zawartość kofeiny w cascarze jest prawdopodobnie bliższa zielonej herbacie niż kawie. Napar z cascary na gorąco Cascarę zaparza się podobnie do herbaty. Do przygotowania można wykorzystać dzbanek z zaparzaczem do herbaty lub French Press. Dajemy 6 gramów cascary na 100 ml wody, czas parzenia 10 minut, temperatura wody około 95 stopni C. Smak wiśniowy z nutami rumu, bardzo przyjemni i słodki. Po zaparzeniu można dodać odrobinę cynamonu. Napar z cascary na zimno Napar z cascary można przygotować również na zimno jako cold brew. Cascarę zalewamy ciepłą wodą - temperatura około 45*C i zostawiamy w lodówce na czas 8-10godzin. Można serwować z kostkami lodu.

Opinie