Palarnia | Good Coffee |
Cena | 42.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Region | El Dorado, Mogiana |
Wysokość | 1300 m |
Odmiana | Red Catuai |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Banan, Cola, Karmel, Rum, Wino |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 października 2023 |
Kawy z Brazylii nie przestają nas przyjemnie zaskakiwać. Nasza najnowsza kawa z tego kraju smakuje jak mieszanka piña colady z owocami tropikalnymi i czekoladą. Jest intensywna i słodka, zostawia długi rumowy posmak. Jej producentem jest rodzinna firma od pokoleń zajmująca się kawą. Wielkim atutem Fazenda El Dorado jest jej położenie w regionie Alta Mogiana w dość suchej jego części i w dodatku na 1300 m nad poziomem morza, co jak na Brazylię jest naprawdę wysoko. A kawa takie warunki bardzo lubi :-) Jean Faleiros, właściciel farmy mówi, że arabika ma się tu jak w 5-gwiazdkowym hotelu. Nasze ziarna to tzw. mikrolot, czyli zbiór z niewielkiego pola poddany szczególnie starannym zbiorom i obróbce, która w tym przypadku była naturalna, tzn. po zebraniu i sortowaniu owoce suszono na specjalnych platformach. Po wysuszeniu oczyszczono je z wyschniętej skórki i miąższu. W Fazenda El Dorado dbają też o środowisko, glebę i otaczający jej teren las. Starają się ograniczyć użycie nawozów sztucznych i zastąpić je naturalnymi, tak, by zachować naturalny mikrobiom gleby i jej żyzność. Poza tym prowadzą nasadzenia drzew, tak, by utrzymać okoliczne zasoby leśne w niezmienionym stanie. uwaga! do 27 września mamy przerwę, wszystkie zamówienia będziemy realizować po tym terminie. UWAGA, ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko jasno, do zaparzania metodami przelewowymi (w dripperze, aeropressie, chemexie, french pressie). Kawę do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach znajdziesz tutaj