| Palarnia | Nieczapla |
| Cena | 54.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Etiopia |
| Region | Sidamo |
| Wysokość | 2200-2360 |
| Odmiana | Heirloom |
| Metoda obróbki | Washed |
| Nuty smakowe | Brzoskwinia, Cytrusy, Jaśmin, Kakao, Morela, Nektarynka, Rum, Wanilia |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 17 kwietnia 2023 |
Czasami zaskoczenie przychodzi w najmniej spodziewanym momencie. Mogła to być kolejna etiopska kawa, a jednak Hamasho daje bardzo dużo wrażeń i przyjemności. Po pierwsze jest wolna od charakterystycznych dla Etiopii czarno-herbacianych nut, które ustępują miejsca kakao i wanilii. Jest w niej zdecydowanie i łatwo wyczuwalna warstwa jaśminu, trawy cytrynowej i rumianku. To wszystko poparte jest warstwą owoców pestkowych jak brzoskwinia, nektarynka, morela oraz nutami cytrusowymi i suszonymi owocami. Całkiem złożona, nieprawdaż? Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.