Palarnia | Hayb |
Cena | 65.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Ananas, Czekolada, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 kwietnia 2023 |
To się chyba nigdy nie znudzi Kolumbia po prostu zalewa nas świetną kawą, a ja nieustannie jaram się nią (i Kolumbią, i kawą). I chciałbym w tym roku Kolumbię poznać bliżej, lecz póki co – czytam i zgłębiam. No i wyczytałem, że farma znajduje się we wschodniej gałęzi Andów – Cordillera Oriental, około dwóch godzin drogi od stolicy departamentu Bucaramanga w regionie Aratoca (Santander) – La Pradera Hacienda Cafetera, tak się nazywa. Rodzinna farma kawowa La Pradera została utworzona w 1971 roku i obecnie aż cztery pokolenia rodziny Daza Bautista są bezpośrednio zaangażowane w produkcję, przetwarzanie i eksport kawy specialty. Jakość ich kawy i jej wartość, wynikają z przywiązania rodziny do swojej ziemi i kawy. Farma położona jest w pobliżu kanionu Chicamocha – drugiego co do wielkości kanionu na świecie – to ma znaczenie, bo kanion tworzy unikalny, korzystny mikroklimat z ciepłymi prądami powietrza w ciągu dnia i chłodnymi bryzami oraz opadami deszczu w nocy. Dziś do rodzinnej farmy La Pradera należy 8 innych farm i cała infrastruktura, służąca obróbce kawy w kooperatywie La Pradera. W laboratorium kontroli jakości pracuje zespół certyfikowanych specjalistów, na czele którego stoi Luis Alfredo Archila. Przyjdzie dzień, w którym uściśniemy sobie dłonie z Luisem – dam Wam znać i przekażę mu, że kawka smakuje!