search

Yemen Sheba Udini Natural

Yemen Sheba Udini Natural
Palarnia Euro Cafe
Cena 49.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Jemen
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 12 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Przez wieki najwspanialsza kawa na świecie pozostawała tajemnicą Jemenu. Będąc domem dla oryginalnego, czystego smaku arabiki, pasja jemenczyków do uprawy niezwykłej kawy pozostawiła niezatarty ślad na świecie w XV wieku. Z biegiem lat świat zaczął zapominać, jak niezastąpiona jest prawdziwa Mokha. To już nie jest tajemnica do zachowania-to bogactwo, którym należy się dzielić z tymi, którzy pragną tego, co najlepsze. Jako firma o bogatym jemeńskim dziedzictwie, nasza linia życia to najlepsza kawa na świecie. Nasze dziedzictwo. Nasza przyszłość. Razem obudzimy świat ku kuszącej magii jemeńskiej kawy. Ponieważ to nie tylko nasza historia, to list miłosny do samej kawy, który tylko czeka, aż napiszemy następną stronę. Mohsen przeszedł na emeryturę z Yemenia Airways na początku 2000 roku i wrócił do swojej wioski, aby uprawiać ziemię odziedziczoną po ojcu. Dziś, utrzymując siedmioosobową rodzinę, uważa za obowiązek każdego jemeńskiego rolnika troskę o każdą czerwoną wiśnię, aby prezentować światu tylko to, co najlepsze z jemeńskiej kawy. Anis, położony w prowincji Dhamar, stał się kluczowym graczem w uprawie kawy w Jemenie dzięki żyznym glebom i obfitym plonom. Obszar otaczający Bani Fadl, znany z wysokich gór, obfituje w wodę do nawadniania oraz kilka wodospadów i studni, z których można czerpać wodę z głębi gór. Badi Fadl jest uważany za największy podregion w Anis, obejmujący sześć małych wiosek, w tym Alsarabah, Alobarah, Kurabah i Al-Shat. Podczas zbiorów producenci rozpoczynają od selektywnego ręcznego zbierania tylko najbardziej czerwonych wiśni. Pojedynczy rolnik może podchodzić do drzewka kilka razy podczas każdego zbioru, upewniając się, że wiśnie są zbierane tylko wtedy, gdy są najbardziej dojrzałe. Po zerwaniu wiśnie są transportowane do jednego z regionalnych centrów przetwarzania w Sheba. Wiśnie są następnie umieszczane w kąpielach z zimną, czystą wodą, oczyszczając i sortując wiśnie z wszelkich zanieczyszczeń. Po oczyszczeniu owoce są suszone. Kawa jest suszona średnio przez dwóch do trzech tygodni i codziennie obracana, aby upewnić się, że suszy się równomiernie. Po zarejestrowaniu poziomu wilgoci na poziomie 11-12% ziarna są wyjmowane z łóżek i umieszczane w hermetycznych torebkach, co pomaga chronić je przed utlenianiem lub zanieczyszczeniem ciałami obcymi i zanieczyszczeniem powietrza.

Opinie