Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 36.9 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Myta |
Nuty smakowe | Brzoskwinia, Czekolada, Karmel, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 października 2023 |
Gwatemala San Marcos to jasno palone ziarna przeznaczone do zaparzania metodami przelewowymi. Kawa jest bardzo łagodna i słodka, aczkolwiek nie pozbawiona charakterystycznego owocowego posmaku. W filiżance dużo soczystej i słodkiej brzoskwini z przedłużonym karmelowym finishem. Kawa gatunku Strictly Hard Bean (SHB) określa wysokość, na której kawa była uprawiana. Wyższa wysokość i niższe temperatury oznaczają, że owoce kawy dojrzewają wolniej, tworząc gęstsze ziarna. Huehuetenango jest dobrze znane z dużej wysokości i stałych warunków pogodowych. Region leży w centrum gorącego powietrza napływającego na wschód od równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i chłodnego powietrza napływającego z gór Cucumantanes. Spotkanie tego gorącego i zimnego powietrza tworzy mikroklimat, który powstrzymuje mróz i umożliwia uprawę kawy na większych wysokościach: produkcja kawy na wysokości 2000 m n.p.m. jest tutaj powszechna. Kawa Gwatemala SHB EP San Marcos rosnąca na zacienionych plantacjach charakteryzuje się zwiększoną zawartością naturalnych cukrów oraz podwyższoną intensywnością smaku. Dodatkowe oznaczenie EP, czyli European Preparation świadczy o spełnieniu przez tę kawę rygorystycznych europejskich standardów, dając nam pewność, że o ziarna które dla Was mamy zadbano w najdrobniejszych szczegółach. Większość producentów w Huehuetenango przetwarza własną kawę. Rolnicy wybiórczo ręcznie zbierają wiśnie i rozdrabniają je w swoich gospodarstwach, zwykle przy użyciu małych ręcznych lub elektrycznych rozdrabniaczy bębnowych. Po fermentacji pergamin miesza się w celu usunięcia pozostałego śluzu i przemywa czystą wodą. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.