Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 36.9 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Fully Washed |
Punktacja Q | 83.0 |
Nuty smakowe | Jabłko, Orzech, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023 |
Wypaliliśmy ją w stylu espresso, aby zaparzona w kawiarce lub ekspresie oddała charakterystyczny i zarazem delikatny w smaku napar. Odnajdziesz w niej nuty cydru jabłkowego przeplatające się z orzechami włoskimi i wytrawną czekoladą. Prawdziwy sekret smaku pochodzi z metody obróbki. Ziarna Peru Monte Verde zostały w pełni umyte, dzięki czemu kawa jest bardziej delikatna i zarazem szlachetna w smaku. Finca Monte Verde została założona przez małżeństwo Alfonso Tejada i Karen Araoz, którzy postanowili sprzedać prowadzone przez nich biuro podróży w Limie i zająć się uprawą kawy w swoich rodzinnych stronach. Spółdzielnia została założona w 2003 roku i od początku istnienia fundamentem jej stała się poprawa warunków pracy oraz życia rolników w regionie. Oprócz uprawy drzewek kawowych właściciele świadczą szereg usług dla producentów. Najważniejszą rolą spółdzielni jest prowadzenie farmy modelowej, gdzie każdy z rolników może ją odwiedzić i dowiedzieć się jak zarządzać swoją uprawą oraz w jaki sposób dokonywać zbiorów, aby były jak najefektywniejsze. Finca Monte Verde specjalizuje się w nauczaniu członków różnorodnych umiejętności, które podniosą jakość ich produkcji na możliwie najwyższy poziom. Każdy producent zbiera i przetwarza własną wiśnię, zbiory odbywają się ręcznie, zbierane są tylko dojrzałe owoce. Wiśnia kawowa najpierw jest rozcierana na miazgę, następnie kawa jest fermentowana w drewnianych skrzyniach lub wannie przez 12 - 18 godzin, po tym czasie ziarna myte są czystą wodą. Następnie wiśnie kawowe suszy się na cementowych podkładach, tarasach lub namiotach solarnych aż do momentu, kiedy poziom wilgotności osiąga 12%. Kawa jakości speciality poddana została obróbce fully washed i uzyskała ponad 83 punkty w 100 stopniowej skali jakości. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.