Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Honduras |
Region | El Mandarino, Mercedes |
Wysokość | 1200 - 1250 m |
Odmiana | Parainema |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Banan, Mango |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 23 maja 2023 |
W tej kawie polubiliśmy śliwkowo - czekoladowy smak i cytrusowe nuty. Jest bardzo uniwersalna, ale szczególnie możemy ją polecić do zaparzania w kawiarkach i ekspresach. Ta kawa też pochodzi od młodziutkiej pary - Darieli i Roy'a, którzy przyszli na świat w rodzinach zajmujących się kawą. Oboje odziedziczyli działki z arabiką - w sumie niecałe 2 hektary. Na razie to za mało, by się z tego utrzymać, szczególnie, że mają malutką córeczkę. Dlatego oboje mają inne prace, a na polach pracują w weekendy, wieczorami i w nocy, w każdym wolnym czasie. Na szczęście mogą liczyć na pomoc rodziców i rodzeństwa. Obojgu zależy na tym, by podnosić jakość swojej kawy i sprzedawać ją do palarni i klientów na całym świecie. Chcieliby 70% zwoich upraw sprzedawać jako ziarna wysokiej jakości. Jak mówią: "Mamy malutką córeczkę, którą kochamy ponad wszystko. Póki co długo jeszcze nie będzie z nami pracować, ale wieczorami, kiedy śpi, fantazjujemy o tym, jak cudownie by było gdyby mogła przejąć po nas farmę kiedy będziemy starzy. Wiem, że zanim to nastąpi minie jeszcze wiele lat. Sami jesteśmy jeszcze młodzi i bardzo chcemy powiększyć nasze uprawy, dokupić ziemi i sprzedawać więcej kaw speciality." Na swoich działkach Roy i Dariela uprawiają odmiany Pacas, Obatá i Parainema. Między krzewami arabiki, obok sosen i innych dziko rosnących drzew posadzili mango, banany i platany, które dają kawie cień, a farma ma certyfikaty Fair Trade, Organic oraz Rain Forest Alliance. Tu możecie zobaczyć krótki film z farmy Darieli i Roy'a: