search

Kenia Kiangombe AA

Kenia Kiangombe AA
Palarnia Hayb
Cena 72.0 zł
Ilość 250 g
Nuty smakowe Czekolada, Rabarbar, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 13 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Rabarbar, serio, nie pomidor, tylko taki kompot, że aż wyciągamy szorty z szafy! Skąd my bierzemy te pyszne kawy? Tę na przykład z regionu Gichugu w Kenii. Producenci najpierw zbierają wiśnie ręcznie, potem transportują do stacji myjącej, gdzie sortuje się je przed obróbką. Potem owoce trafiają leja z wodą z pobliskiej rzeki – Mukengerii, a następnie zdejmuje się z nich skórkę za pomocą maszyn, zmywa z nich miąższ i odławia ziarna o zbyt małej gęstości. Ziarno fermentuje w wodzie przez noc, po czym jest myta i trafia do suszenia na słońcu. Końcowym etapem jest pozbawienie aksamitnej skórki – tzw. parchmentu i leci do nas. Kenia produkuje głównie kawy myte, niezmiennie, niezależnie od mody. I dobrze – to działa pięknie od lat, a nic nie zastąpi kubka soczystej, rabarbarowej, pachnącej latem Kenii. Rany, jaki tu jest rabarbarek, to my nawet nie.

Opinie