Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Honduras |
Nuty smakowe | Banan, Czekolada |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 kwietnia 2023 |
MÓJ TATA JEST PIERWSZĄ OSOBĄ W NASZYM REGIONIE, KTÓRA ZACZĘŁA UPRAWIAĆ KAWĘ Z CERTYFIKATAMI: FAIR TRADE I ORGANIC. WIEDZIAŁ, ŻE TO BĘDZIE DOBRE… Dla naszej rodziny, ale także dla ludzi, których zatrudniał, i za pomoc w ochronie środowiska w naszym wrażliwym regionie. Teraz moja kolej. Mam 34 lata i chcę być częścią zmian na lepsze w naszym kraju. Moje pokolenie ma o wiele większy dostęp do informacji niż jakiekolwiek pokolenie przed nami. Nie chcemy już dłużej żyć z tak wielkim brakiem możliwości, z ciężarem długów, kiedy 70% naszej populacji żyje w ubóstwie, często skrajnym, czyli za mniej niż 2 dolary dziennie. Jestem przekonany, że nowoczesna technologia może nam pomóc w tworzeniu lepszego i sprawiedliwszego świata. Plantatorzy kawy z mojego pokolenia wiedzą, że ludzie w bogatych krajach płacą dwa razy więcej za pojedynczą filiżankę kawy w swoim ulubionym barze, niż wielu ludzi w moim kraju może wydać w ciągu całego dnia na czynsz, edukację, opiekę zdrowotną, jedzenie i odzież…! Dlatego tak się cieszę, że Cafesmo jest częścią platformy Algrano. Pozwala nam łączyć się z palaczami, pracować z nimi bezpośrednio, rozumieć ich potrzeby i uczyć się od siebie nawzajem. Jednocześnie otrzymujemy bardziej sprawiedliwą cenę za nasze ziarna niż w innym przypadku. Nie pracuję na swojej plantacji na pełny etat, ponieważ prowadzę również lokalną stację benzynową i muszę tam być przez większość czasu. Tak więc zwykle jestem na plantacji od 6 do 9 rano, a potem zazwyczaj jestem na stacji benzynowej do popołudnia. Niedawno otworzyliśmy kawiarnię na stacji benzynowej i wszyscy odbyliśmy dwudniowy kurs baristy. Teraz jesteśmy jedyną stacją benzynową w szerszej okolicy, która serwuje więcej niż przyzwoitą filiżankę kawy. Oczywiście z własnego ziarna. W drugiej części popołudnia zwykle wracam na plantację, ale mam kogoś, kto jest tam przez cały dzień, aby zarządzać zespołem zbierającym w sezonie żniwnym. Gdy kawa jest już zebrana i pozbawiona miąższu, zanosimy ją do Cafesmo w celu wysuszenia i przygotowania, ponieważ zespół Cafesmo ma duże doświadczenie i wykonuje lepiej robotę niż ja. Aby uzyskać spójny, czysty profil, wybieramy tylko najdojrzalsze ziarna z partii. W ten sposób jesteśmy w stanie produkować stabilne partie premium z pomocą Cafesmo. To także pozwala nam generować pewne dochody, ponieważ nie jesteśmy w stanie żyć z tego, co dostajemy za konwencjonalne zamówienia hurtowe. Fakty dotyczące farmy 21 hektarów między 1150 a 1300 metrów. 60% cień 40% słońce na większości terenu, w niektórych miejscach 50% - 50%. Głównie z lokalnych drzew, także bananowców i drzewek pomarańczowych. 80% Parainema, trochę Catuaí i trochę Anacafé-14. Plantacja posiada certyfikat sprawiedliwego handlu, ekologiczny i certyfikat Rain Forest Alliance.