Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Semi-Anaerobic Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Karmel, Migdał, Rabarbar, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023 |
Poranne espresso 04, czyli Honduras Finca El Puente to wysoko oceniane ziarna pochodzące z plantacji założonej przez Marysabel Caballero i Moisesa Herrera. W klasycznych metodach parzenia bardziej wyczuwalne są słodko wytrawne nuty brązowego cukru i migdałów z przyjemnym, owocowym posmakiem poziomek i rabarbaru. Finca El Puente znajduje się w regionie La Paz w Hondurasie i dziś plantacja liczy ponad 180 hektarów sadzonej kawy. Dzięki idealnej temperaturze, wysokości i opadom deszczu obszar ten stworzył doskonałe warunki do uprawy drzewek kawowych. Marysabel i Moises zostali zwycięzcami COE (coffee of excellence) dzięki ciężkiej i konsekwentnej pracy na rzecz poprawy jakości kawy oraz zrównoważonemu rozwojowi społecznemu. Zaczęli także eksperymentować nie tylko z odmianami, ale także z metodami przetwarzania kawy. Po zaparzeniu wyczuwalne stają się przyjemne owocowe nuty rabarbaru i karmelizowanych migdałów z delikatnymi aromatami herbaty, rodzynek, poziomek oraz subtelnym posmakiem karmelu. Są to najwyższej jakości ziarna, które poddane zostały obróbce anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa), która staje się coraz bardziej popularna w krajach Ameryki Środkowej. Metoda ta polega na wrzuceniu owoców do depulpera, następnie oddzielone pestki umieszcza się w próżniowo zamykanych komorach fermentacyjnych. Dodawany jest miąższ i części owocu, komora zostaje zamknięta, a z wnętrza odsysany jest tlen. Proces trwa około dwudziestu godzin. W tym czasie, za sprawą powstającego podczas fermentacji dwutlenku węgla, ciśnienie w komorze ulega zwiększeniu. Magicznym trikiem tej obróbki jest „wtłaczanie” substancji z soku i miąższu do ziaren za sprawą wysokiego ciśnienia w tanku dzięki czemu kawa zyskuje kremową i jedwabistą teksturę. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.