search

Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski

Brazylia Fazenda Três Barras Marcos Antonio Rutkowski
Palarnia Mastro Antonio
Cena 70.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Nuty smakowe Cola, Czerwone Owoce, Kakao, Mango, Migdał, Mięta, Owoce Tropikalne, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 10 czerwca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Rodzina Rutkowskich przybyła do brazylijskiego portu Santos z Polski w czasie I Wojny Światowej w latach 1914-1915 i osiedliła się w Jardinopolis, mieście położonym 24 km od Ribeirão Preto i 430 km od Santos. Pierwszymi Rutkowskimi, którzy przybyli do Brazylii byli 35-letni Adam Rutkowski i 13-letni Joao Rutkowski, który jest dziadkiem Marcosa Rutkowskiego - trzeciego pokolenia rodziny Rutkowskich w Brazylii i producenta dostarczającego nam ziarna kawy. Marzeniem rodziny po przybyciu do Brazylii było posiadanie i uprawianie własnej ziemi. W tym czasie rząd brazylijski zachęcał Europejczyków do migracji i osiedlania się w Brazylii w celu zdobycia ziemi i znalezienia pracowników po zniesieniu niewolnictwa w 1888 roku. Na początku rodzina Rutkowskich pracowała dla innych właścicieli ziemskich na plantacjach kawy, pomarańczy i cytryn, co było pierwszą okazją do zapoznania się z produkcją kawy. Po 17 latach od przybycia, rodzina zebrała wystarczającą ilość pieniędzy, aby kupić swoje pierwsze 8 hektarów ziemi i rozpocząć produkcję kawy. Ta inwestycja stała się krokiem w stronę dobrobytu i doprowadziła Joao Rutkowskiego do małżeństwa i powiększenia rodziny. Po walce z Czarnym Mrozem, Joao zdecydował się przenieść rodzinny biznes do Sao Roque w Minas Gerais, nabył 12 hektarów ziemi i zapoczątkował uprawy kawy, awokado i mango. Nad plantacją kawy czuwa technik, który opracowuje harmonogramy prac, monitoruje pola, dba o jakość owoców kawy, oraz o dobry plon. Natychmiast po zbiorach, szybko transportuje się kawę do jednostki przetwórczej, aby rozpocząć proces post-harvest. Całe pole jest przetwarzane w sposób naturalny. Jak tylko kawa zostanie zebrana, jest zabierana na patio, aby rozpocząć proces suszenia. Pan Marcos mówi, że produkcja jego kawy jest określana jako "rzemieślnicza", ponieważ jest to mały obszar, całe suszenie odbywa się na patio, powoli i to zapewnia, że produkt nie doznaje uszkodzeń, aby stracić jakość. Początkowo producent układa kawę w cieńsze warstwy, a następnie, gdy kawa już się nie łuszczy rozpoczyna proces składania i obracania kawy, aż do zakończenia suszenia. Suszenie trwa średnio od 10 do 12 dni.

Opinie