search

Brazil Fazenda Vila Boa natural drum fermentation

Brazil Fazenda Vila Boa natural drum fermentation
Palarnia Euro Cafe
Cena 30.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Nuty smakowe Rum, Śliwka
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 23 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Minas Gerais ma jedne z najwyższych gór w południowo-wschodniej Brazylii, zapewniając idealną wysokość do uprawy kawy. Fazenda Vila Boa, prowadzona przez Monikę Borges i jej męża, znajduje się w regionie Minas Gerais, a konkretnie w mieście Carmo da Mata. Gospodarstwo położone jest na wysokości od 900 do 1200 m n.p.m. i zajmuje powierzchnię 382 hektarów. Oprócz produkcji wysokiej jakości kaw, Monika jest również bardzo świadoma ochrony środowiska. W rezultacie Fazenda Vila Boa jest jednym z pierwszych lokalnych gospodarstw, którym udało się uzyskać certyfikat neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla. Inicjatywa gospodarstwa, aby stać się neutralnym pod względem emisji dwutlenku węgla, opierała się na badaniu wpływu uprawy kawy na zmiany klimatu, a gospodarstwo osiągnęło ten cel, wdrażając takie inicjatywy, jak odstępy między roślinami i sadzenie rodzimych lasów. To nie tylko uczyniło gospodarstwo neutralnym pod względem emisji dwutlenku węgla, ale także zwiększyło jego produkcję. Ta naturalna kawa została poddana fermentacji bębnowej. Po selektywnym zbiorze dojrzałych czerwonych wiśni, umieszcza się je w dębowych beczkach w celu fermentacji bez dostępu tlenu przez kilka dni. Po procesie fermentacji wiśnie układane są na tarasach do wyschnięcia na słońcu.

Opinie