search

Colombia Danilo Perez 200h fermentation natural

Colombia Danilo Perez 200h fermentation natural
Palarnia Euro Cafe
Cena 49.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Nuty smakowe Jagody, Miód
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 20 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Racafe, jeden z czołowych kolumbijskich eksporterów kawy Speciality, rozpoczął swoją działalność w Cundinamarca w 1929 roku, kiedy bracia Espinosa rozpoczęli swoją pierwszą inicjatywę biznesową wynajmując rowery. Od 1953 roku uwaga skupiła się na kawie, a firma szybko się rozrosła, prowadząc młyny w 9 miastach w całej Kolumbii. Dziś pozostaje firmą rodzinną, choć znaczącą – reprezentującą ponad 5000 indywidualnych producentów i 45 grup producenckich. Nie siedzieli z założonymi rękami, gdy dorastali, w 2018 roku zmielili swoją pierwszą kawę za pomocą młocarni zasilanej energią słoneczną w swoim zakładzie w Huila. Następnie stworzyli CRECER, swój wewnętrzny program zrównoważonego rozwoju, aby dalej wspierać postęp w całej branży i wśród swoich rolników. Ich zaangażowaniu w jakość kawy dorównuje jedynie solidarność z producentami w regionach, w których pracują, aby stworzyć prawdziwie zrównoważone podejście marketingowe. Jak mówią: „Wierzymy w budowanie lepszego kraju poprzez dawanie przykładu, poszanowanie prawa i przekazywanie naszym rodzinom znaczenia bycia dobrym obywatelem. Promujemy zarządzanie środowiskowe i budowanie społeczności poprzez otwartą i pełną szacunku komunikację. Wiśnie zbieranie są w odpowiednim punkcie dojrzewania za pomocą standaryzacji koloru. Owoce są selekcjonowane ręcznie, usuwane są wiśnie zielone, wysuszone i przejrzałe. Ponownie są sortowane ręcznie przed wejściem do procesu. Fermentacja beztlenowa odbywa się przez 200 godzin w hermetycznych plastikowych pojemnikach, aby zapewnić prawidłowy przebieg procesu fermentacji. Kawa jest suszona na słońcu w parabolicznych łóżkach lub tarasach przez około tydzień.

Opinie