Palarnia | Odija |
Cena | 45.01 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Czekolada, Herbata, Mięta, Orzech, Pomelo, Rum, Werbena |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 października 2023 |
Josimar Sodre swoją plantację kawy odziedziczył po rodzicach. Od zawsze chciał uprawiać wysokiej jakości ziarna z poszanowaniem dla środowiska i przyrody, ale nie wiedział od czego powinien zacząć. Gdy z pomysłem przyszły sąsiadki-rolniczki i córki Josimara zawiązała się grupa Mulheres do Caparao. Zrzeszone plantatorki kawy dbają o to, żeby ich uprawy nie zaburzyły warunków naturalnych otaczających pola. Szalenie dbają o naturalne źródła wody w tym regionie, ponieważ to one nawadniają teren upraw. Zrzeszenie jest w trakcie certyfikacji swojej kawy, ale już dziś ich kawa jest znana z wysokiej jakości. Plantatorki i Josimar zapewniają, że nawet gdyby nie udało im się zdobyć właściwych certyfikatów ich plantacje nadal będą pracować ekologicznie. Kawa z tego regionu jest bardzo klarowna i czysta w smaku. To odmiana red catuai obrobiona metodą naturalną. Oznacza to, że dojrzałe, zerwane z krzewu, owoce kawowca wusyszono na słońcu tak, żeby skórka i miąższ same odeszły od ziarna. Ta metoda pozwala zachować w kawie sporo naturalnej, lepkiej słodyczy kojarzonej ze smaku papai. Kawa rosła na wyskości 1100-1350m n.p.m. co sprawia, że wyczuwalna jest w niej przyjemna owocowa kwasowość charakterystyczna dla dojrzałej marakuji. Poziom goryczki porównywalny jest do tego w pomelo. Kawa zaskakuje orzechowym finiszem, który po rozlaniu w ustach długo utrzymuje się w kubkach smakowych. Roaster palarni Odija wypalił te kawę jasno, więc swoją wspaniałość najlepiej ukarze zaparzona w dripie, chemexie czy aeropressie. Nieźle smakuje też z french pressa lub ekspresu przelewowego.