Palarnia | Hayb |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Cola, Czekolada, Rum, Żurawina |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna |
Tak z sentymentu wracamy do farm, które znamy – a tak serio, to to dlatego, że to zwykle pewniaki! Mieliśmy nie tak dawno temu kawę z te plantacji – tyle, że to był blend różnych odmian botanicznych, tutaj jest jedna – Red Caturra. Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon i została odkryta w Brazylii mniej więcej między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa Caturra pochodzi z języka Guarani i oznacza „malutkie” – odnosi się to do kształtu i wielkości ziaren, ale także do tego, że same krzewy tej odmiany są mniejsze. To powoduje, że można je sadzić bliżej siebie i mieć więcej kawy na tej samej powierzchni. W Gwatemali ta odmiana pojawiła się około 1940 roku i do dzisiaj jest jedną z najczęściej produkowanych tam odmian kawowca. Ale dość tej historii botaniki, skupmy się na smaku – to klasyk! – idealna, codzienna, kawowa kawa. Śliwki, czekolada, lekka kwasowość żurawiny, bardzo gładka i elegancka.