Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Fully Washed |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Cytryna, Rum, Śliwka |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 2 sierpnia 2023 |
Rwanda Isimbi to ziarna, które zachwycają wyjątkowym owocowym smakiem. Nuty śliwek i słodkich różowych grejpfrutów cudownie łączą się z cytrusami tworząc soczysty i słodki finish. Ten mikrolot kawy speciality charakteryzuje się delikatnym, pełnym i bogatym profilem smakowym oraz punktacją powyżej 85 punktów. Rwanda Isimbi przypadnie do gustu miłośnikom przyjemnych, orzeźwiających smaków, a dzięki jasnemu profilowi palenia idealnie sprawdzi się zaparzana metodami przelewowymi tj. drip, aeropress czy chemex. Drzewka kawowe odmiany Bourbon uprawiane są przez drobnych rolników współpracujących z Rwacof. Gospodarstwa znajdują się na wysokości 1100 - 2000 m n.p.m. i zlokalizowane są w różnych regionach. Średnia ilość zbiorów owoców z jednego drzewka w Rwandzie wynosi około 1 kilogram, jest to trzy razy mniejszy wynik porównując go do innych krajów np. Kolumbii. Wiśnie kawowe zbierane są ręcznie, dzięki czemu do stacji mycia trafiają tylko najlepsze i dojrzałe owoce. Rwanda Isimbi to ziarna poddane obróbce fully washed. Po dostarczeniu świeżo zerwanych owoców do stacji mycia, poddaje się je rozdrobnieniu a następnie 24-godzinnej fermentacji. Po tym czasie następuje kolejne sortowanie owoców, aby pozbyć się wszystkich uszkodzonych lub niedojrzałych wiśni oraz 20-godzinna fermentacja. Kolejny etap to rozłożenie owoców na wzniesionych łóżkach usytuowanych w słońcu. Po kilku dniach suszenie jest zakończone, a gotowe zielone ziarna przygotowywane są do wysyłki. Kawa z Rwandy jest ceniona na całym świecie ze względu na wysokiej jakości owoce. W kraju prowadzone są liczne szkolenia mające na celu poprawienie jakości upraw, a także zwiększenie jakości życia rolników. Kupując tę kawę wspierasz projekt, który pomaga rolnikom zwiększyć plony poprzez karczowanie starych drzewek i renowację. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.