Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 kwietnia 2023 |
Region: woreda Uraga, strefa Guji, region Oromia, Etiopia Wysokość upraw: ok. 2020m n.p.m. Producent: wielu drobnych rolników Odmiana: głównie dwie odmiany IARC 74110 i 74112 Proces obróbki: naturalna metoda sucha, owoce suszone na platformach Stacja obróbki, młyn: Hambella Flavor Profil sensoryczny: bardzo intensywne, czyste aromaty owoców i kwiatów, delikatna kwaskowatość Proces palenia: jasny, lekki Podział administracyjny Etiopii sprawia nam niemałe kłopoty. Pora chyba wybrać się tam osobiście i poczuć to na własnej skórze. Poukładajmy jednak krótko tę geografię. Niniejsze ziarna pochodzą z upraw gminy (woredy) Uraga, położonej w strefie Guji (Guji). Guji jest jednym z powiatów (zone) regionu Oromia (Oromia Region). W zasadzie jest to pogranicze regionu Oromia i SNNPR (Southern Nations, Nationalities, and Peoples Region). Guji jako pograniczna strefa regionu Oromia sąsiaduje od zachodu z pograniczną strefą Gedeo regionu SNNPR. W strefie Gedeo leży znane wszystkim miłośnikom kawy miasto Yirgacheffe. Całe to pogranicze można określić też mianem istniejącego na dawnych mapach regionu Sidamo (nie mylić z Sidama). Uprawy położone są na dużych wysokościach około 2 tys. m n.p.m. Gleba jest żyzna, wulkaniczna, czerwono-brunatna, drzewka coffea arabica rosną w cieniu innych, większych drzew, zbiory odbywają się od listopada do stycznia. Ziarna pochodzą od tysięcy małych rolników, zbierających swe plony ręcznie. Obok kawy uprawia się kukurydzę, pszenicę, jęczmień, fasolę itp. Niniejsze ziarna pochodzą z obróbki suchej, naturalnej. Zebrane owoce suszy się przez trzy tygodnie na specjalnych platformach. Suche już i przeselekcjonowane ziarna dostarczane są do młynów w mieście Yirgacheffe, gdzie następuje ostateczna obróbka i segregacja oraz ich przygotowanie do eksportu. Jak wszystkie kawy z Etiopii, także ta jest wybitna i cudowna, pełna najbardziej cenionych aromatów świeżych owoców i kwiatów. Ziarna palone jasno, do metod przelewowych. Słodkie, z przyjemną kwaskowatością.