Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Karmel, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 16 maja 2023 |
Region: Yirgacheffe Woreda, Gedeo Zone, Southern Nations, Nationalities and Peoples' Region, Etiopia Producent: wielu drobnych rolników Stacja obróbki: Ashenafi Agraw Wysokość upraw: ok. 1900-2000 m n.p.m. Odmiana: odmiany JARC 74110/74112 oraz lokalne dzikie Jakość: Grade 1 Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty jagód i kwiatów, karmelu, czereśni, czekolady, duża słodycz Profil palenia: jasny do metod przelewowych Sfrefa (powiat) Gedeo Zone w regionie SNNPR słynie z kawy. Jeszcze bardziej słynie woreda (gmina) Yirgacheffe. Podział administracyjny Etiopii wydaje się dość skomplikowany w odniesieniu do kawy właśnie. Wynika to z reform administracyjnych i pewnych zaszłości w nazewnictwie — wciąż doskonałe kawy z Etiopii kwituje się mianem Sidamo, a takiego regionu od dawna już nie ma. Do stacji obróbki swoje zbiory dostarczają rolnicy z Yirgacheffe. Ich poletka nie przekraczają 5 ha i położne są w górzystym terenie. Metody uprawy w regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne, rolnicy zwykle przeplatają drzewka coffea arabica innymi roślinami, nie stosują nawozów sztucznych ani nie stosują chemicznych środków ochrony roślin. Wszystkie prace związane z pielęgnacją roślin i zbiorami przeprowadzane są ręcznie. Większość kaw uprawianych w Yirgacheffe to lokalne odmiany zwane landrace (często także określa się je mianem heirloom). Inne odmiany uprawiane w tym regionie zostały opracowane przez Centrum Badań Rolniczych Jimma (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonało ogromną pracę w zakresie rozwoju odmian odpornych na choroby a dających wysokie plony i dobrą jakość. Dość klarownie zostało to opisane w tym artykule.