Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Honey |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Jagody, Karmel, Mleczna Czekolada, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 lipca 2023 |
W odróżnieniu od większości dostępnych kaw z Sumatry, spotkasz się tutaj z ziarnami poddanymi obróbce honey, które potrafią mieć wiele oblicz… Bazą w filiżance jest wielowarstwowa słodycz karmelu i mlecznej czekolady, z przyjemnie zbalansowaną kwasowością leśnych jagód. Kawa ta uzyskała ponad 85 punktów w stustopniowej skali SCA. Kawa Indonezja Asman Arianto pochodzi od Asmana Arianto założyciela spółdzielni Ribang Gayo Musara w prowincji Aceh na Sumatrze. Drzewka kawowe odmian: Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim, usytuowane są na wysokości 1500 - 1700 m n.p.m. Owoce pochodzą z małych gospodarstw, gdzie po selektywnych ręcznych zbiorach poddane zostały obróbce honey. Dzięki tej metodzie kawa zyskała łagodny owocowy smak i bardziej wyrafinowaną słodycz. Spółdzielnia Ribang Gayo Musara założona w 2018 roku ma obecnie 350 członków, którzy dostarczają swoje wiśnie do zakładu w Pantan Musara. Celem Asmana jest oferowanie rolnikom konkurencyjnych cen, dodatkowych premii sezonowych, a także systemu szkoleń i pomoc rolnikom w rozwijaniu ich działaności od uprawy po przetwórstwo. Prawie wszystkie gospodarstwa na Sumatrze są małe, a kawa stanowi ich największą część obok warzyw, kukurydzy i owoców. Po zbiorach rolnicy zatrudniają się jako najemcy na plantacjach herbaty, które również stanowią ogromną część upraw na wyspie. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.