search

Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station

Cascara Rwanda Abakundakawa Washing Station
Palarnia Świeżopalona
Cena 25.6 zł
Ilość 100 g
Kraj pochodzenia Rwanda
Region Alajuela
Wysokość 1600 - 1762 m n.p.m.
Odmiana Bourbon
Nuty smakowe Brzoskwinia, Herbata, Kakao, Melon, Miód, Mięta, Morela, Rooibos
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Kolejna odsłona Cascary, tym razem z procesu washed. Cascara to nic innego niż suszone skórki wisienek kawowych, które do niedawna wykorzystywane były tylko jako kompost. Teraz wiśnie kawowe wykorzystywane są do produkcji unikalnych napojów. Cascara Rwanda Abakundakawa, czyli "ci, którzy kochają kawę", jest mocno ugruntowaną spółdzielnią założoną w 1999 roku, składającą się z 1605 członków, w tym 764 kobiet. W 2004 roku spółdzielnia zainicjowała grupę kobiet (Hingakawa) składającą się z 584 kobiet, aby pomóc im zbudować zaufanie wśród członków po tragedii ludobójstwa, a następnie zmniejszyć ubóstwo. Plantacje znajdują się w cieniu wulkanów Prowincji Północnej, gdzie znany jest słynny dom goryli górskich. Abakundakawa jest centralną instytucją gospodarczą i organizacyjną, która buduje lokalną infrastrukturę i wypłaca dywidendy swoim członkom. Liderzy spółdzielni, którzy są demokratycznie wybierani, realizują projekty społeczne, takie jak dostarczanie świeżej wody do lokalnego szpitala. Abakundakawa zapewnia również swoim członkom ubezpieczenie zdrowotne i współpracuje z organizacją pozarządową, aby zapewnić wszystkim swoim członkom mleczne krowy, dzięki czemu poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe w regionie. Cascara Rwanda Abakundakawa to napój o wyczuwalnych nutach herbaty mate i słodyczy dojrzałych owoców takich jak brzoskwinie czy morele. Nie jest to ani kawa ani herbata, więc można eksperymentować i zaparzać według własnych upodobań. Na początek polecamy jedną do dwóch łyżeczek Cascary zaparzyć wrzątkiem (200-400ml) i pozostawić na 5-7 minut. Można zaparzać we french pressie, można w Aeropressie, można dodać trochę miodu, można i kostki lodu.

Opinie