search

Sumatra Hendra Maulizar

Sumatra Hendra Maulizar
Palarnia Good Coffee
Cena 50.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Sumatra
Region Panta Musara, Pegasing, Aceh Tengah
Wysokość 1300 - 1500 m
Odmiana Tim Tim, Gayo 1
Metoda obróbki Naturalna (Anaerobic)
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 1 czerwca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Gęsta, czekoladowa kawa z nutami owoców tropikalnych i o wysokiej słodyczy. Czego chcieć więcej? Będzie pyszna w przelewie i doskonała w espresso. Hendra Maulizar to właściciel farmy i stacji obróbki Team Pegasing. Hendra przejął kawowy biznes od ojca w 2010 rok i kawa szybko stała się jego pasją. Zamiast pójść w ślady okolicznych farmerów i tradycyjnie obrabiać ziarna, zaczął się uczyć i zdobywać wiedzę na temat upraw i sposobów obróbki, w ślad za tym szybko poszły pierwsze próby. Dziś Team Pegasing to stacja słynąca z jakości, stosująca 8-10 różnych metod obróbki, wypuszczająca w świat ok. 40 ton ziaren rocznie (z czego większość trafia do palarni na Jawie, głównie w Dżakarcie). Kawa pochodzi od 70 okolicznych rolników, którzy dostarczają do stacji dojrzałe owoce zebrane z najwyższą starannością. Ciekawe jest to, że Hendra ma szkółkę krzewów odmiany Abyssinia - rdzennej odmiany, która jako pierwsza została sprowadzona do Indonezji przez Holenderskich kolonizatorów. Stara się on rozpowszechniać tę odmianę wśród rolników, z którymi współpracuje i płaci im za nią więcej, jako, że krzewy te rodzą mniej owoców. I jeszcze kilka słów o obróbce. Zebrane owoce umyto i przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie spędziły blisko 4 tygodnie. Oczywiście starannie i często je obracano, tak by suszenie przebiegało perfekcyjnie, a na koniec usunięto z nich wyschnięty miąższ. Zanim ziarna trafiły na sprzedaż były jeszcze dwukrotnie przesiewane i dwukrotnie przebierane ręcznie (!), tak by zapewnić jak najwyższą czystość i jakość. O mistrzostwie procesu obróbki świaczy to, że wydobywa ona z owoców to, co najlepsze jednocześnie zachowując cechy tzw. terroir. Jej efektem jest owocowy profil kawy, złożoność, harmonia i słodycz i charakterystyczne dla Sumatry nuty czekoladowe i lekka ziemistość. Nie pojawiają się zbyt mocne akcenty alkoholowe czy balsamiczne, które w "naturalach" czy eksperymentalnie obrabianych kawach często "przykrywają" smak naparu.

Opinie